Ronde van Vlaanderen-winnares Van Vleuten wil goede lijn doortrekken in Brabantse Pijl

Sport | In oktober vorig jaar soleerde de Australische Grace Brown nog naar winst in de uitgestelde editie van de Brabantse Pijl voor vrouwen. Dit jaar vindt de Belgische eendagskoers opnieuw plaats op de gebruikelijke datum. De overgangskoers tussen de kassei- en heuvelklassiekers belooft andermaal spektakel op te leveren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zoals gebruikelijk wijkt het parcours bij de vrouwen lichtjes af van dat bij de mannen. Dat is in de Brabantse Pijl niet anders. Terwijl de mannen straks in Gooik beginnen aan hun race, zullen de vrouwen in Lennik uit de startblokken schieten. Pas in Beersel komen de vrouwen terecht op het parcours van de mannen, wat uiteindelijk tot een race van 127 kilometers leidt. Makkelijk zal het ook niet worden voor de vrouwen. Het peloton krijgt straks onderweg 22 heuvels voorgeschoteld die bedwongen moeten worden. Alleen al in het lokale circuit rond Overijse, waar de finish ligt, worden er vijf klimmetjes afgehaspeld.

Dit lokale circuit van 21,9 kilometer moet drie keer afgelegd worden. Hier zal sowieso het kaf van het koren gescheiden worden. Zo dokkert het peloton achtereenvolgens over de Hagaard (500m, 8%), de Hertstraat (300m, 8,4%) en de Holtsheide (700m, 6%) om vanaf de Moskesstraat (800m, 6%) richting de Brusselsesteenweg (1.500m, 3,6%) te gaan. De Moskesstraat kan maar beter goed verkend worden. Die staat namelijk evenzeer op het programma voor het aankomende wereldkampioenschap in Leuven, dat in september plaatsvindt. De Brabantse Pijl kan dus met andere woorden aanzien worden als een eerste graadmeter voor het WK.

Nederlandse onderonsje?

Amper tien dagen na haar succes in de Ronde van Vlaanderen zal de Nederlandse Annemiek van Vleuten van Movistar proberen om de Brabantse Pijl voor de eerste keer op haar naam te schrijven. Vorig jaar viel die eer in oktober te beurt aan de Australische Grace Brown. Sofie De Vuyst (2019), Marta Bastianelli (2018), Annette Edmondson (2017) en Marianne Vos (2016) zijn tot nu toe alle eindwinnaars van de Brabantse Pijl.

Wil Van Vleuten de tweede Nederlandse worden die de Brabantse Pijl wint, dan zal de Europese kampioene vooral naar een van haar landgenoten moeten kijken. Grote concurrente wordt namelijk Chantal van den Broek-Blaak, die enkele weken geleden nog triomfeerde in de Strade Bianche.

Volg de zesde editie van de Brabantse Pijl voor vrouwen op woensdag 14 april vanaf 11u30 integraal via deze livestream.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top