Dit weekend vond de eindfase van het LEC plaats, met als hoogtepunt de kroning van een nieuwe voorjaarskampioen op Riot Games’ MOBA. Het MAD Lions-team, met de Belg Christophe “Kaas” van Oudheusden als assistent-coach, zorgde tegen Rogue voor een huzarenstukje door de titel te pakken na een reverse sweep die de fans niet snel zullen vergeten.

 

Het weekend van 10 en 11 april is een gedenkwaardig weekend geworden voor esportsfans, vooral binnen het Europese League of Legends-circuit. De afgelopen vijf jaar werd League of Legends gedomineerd door de twee reuzen Fnatic en G2 Esports, maar dit weekend pakte een heel ander team de titel. Inderdaad, aan het eind van een adembenemende finale won het jonge MAD Lions-team in 5 ronden (3-2) van Rogue, geleid door de jonge Franse ADC Steven “Hans Sama” Liv.

Ter herinnering, de MAD Lions hadden het reguliere seizoen afgesloten op de 3e plaats, net achter de oude rotten G2 Esports, dat de eerste plaats veroverde dankzij een tiebreaker, en Rogue. In de eerste ronde van de play-offs kwam MAD Lions Rogue tegen, nadat G2 had gekozen voor Schalke 04 als tegenstander. En ondanks de pronostieken die Rogue tot favoriet bombardeerden, waren het uiteindelijk de jonge spelers van James “Mac” MacCormack die met een duidelijke 3-1-eindstand wonnen. Een week later gebeurde hetzelfde tegen de doorgewinterde veteranen van G2 Esports, die bij lange na niet de explosieve speelstijl lieten zien die hen zo kenmerkt.

Na winst tegen de twee giganten van deze split was de opponent deze zondag opnieuw Rogue, dat zich plaatste voor de finale na een waanzinnige comeback vanuit de loser bracket. De twee teams kwamen met het mes tussen de tanden aan in de LEC-studio’s in Berlijn. De eerste twee punten gingen naar Rogue. Terwijl de eerste ronde de indruk gaf dat het team van Hans Sama en Larssen MAD Lions zou overklassen, toonde die laatste een veel zelfverzekerder spel in round 2.

En hoewel Rogue in het eenvoudigste scenario na een derde duel zijn eerste titel in zijn geschiedenis zou hebben veroverd, stond het publiek een van de meest gedenkwaardige reverse sweeps (terugkeren om de wedstrijd finaal te winnen na vanaf het begin gedomineerd te zijn; red.) in de competitie te wachten. Inderdaad, dankzij goed beheerste opstellingen en een bijna foutloze uitvoering zijn het uiteindelijk de MAD Lions die de finale naar hun hand zetten in de laatste drie ronden. De comeback gaf Rogue een zure nasmaak en zorgde voor een buitengewone sfeer in de studio, hoe leeg die ook was.

En een Belg deelde in de vreugde! Christophe “Kaas” van Oudheusden is sinds december 2019 strategic coach in de Spaanse organisatie. De jonge Belg is dus een van de architecten van dit grote succes, naast de Britse coach James “Mac” MacCormack. Nadat hij het jonge team naar de play-infase van de Worlds had geleid na slechts twee seizoenen in Europa, heeft de Belg MAD Lions nu naar de top van Europa gebracht. “Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik moet zeggen, we hebben het gedaan! We zijn erin geslaagd om het LEC te winnen! Nu moeten we DAMWON scrimmen om ons voor te bereiden op de MSI“, vertelde hij ons maandagmorgen met een grote glimlach.

MAD Lions zal deze titel van kampioen nu moeten bevestigen en meer bepaald de verantwoordelijkheden moeten dragen die eruit voortvloeien. De eerste stap is de Mid-Season Invitational, waar begin mei de regerende kampioenen van de 12 grote leagues die samen het League of Legends-esportsecosysteem vormen, zullen spelen. De MSI in Reykjavik geeft de jonge Europese kampioen de kans om het op te nemen tegen verschillende sterke teams, waaronder de regerende wereldkampioenen DAMWON Gaming.

Copyright afbeelding: LEC/LoL Esports