De federatie Belgische Brouwers pleit nog steeds voor een heropening van de horeca op 1 mei, in combinatie met financiële steunmaatregelen. De sector vraagt daarom ook dat het Overlegcomité aanstaande woensdag duidelijkheid schept voor de horeca. Dat meldt de federatie in een persbericht.
Vandaag raakte bekend dat coronacommissaris Pedro Facon het Overlegcomité zal adviseren de cafés en de restaurants ten vroegste midden mei te heropenen. De Belgische Brouwers vragen dan ook dat er komende woensdag duidelijk perspectief gegeven wordt. "De horeca is een sector die haar activiteiten niet op enkele dagen kan heropstarten en ook de toeleverende bedrijven moeten hun voorraden vooraf kunnen opbouwen om de horeca correct te kunnen aanleveren", klinkt het.

De verschillende ongecontroleerde samenscholingen van de voorbije weken hebben volgens de brouwers aangetoond dat het mentale welzijn van de bevolking onder druk staat na zes maanden isolement. De horeca kan volgens de sector dan ook een deel van de oplossing zijn om de pandemie te bestrijden. "De horeca heropenen (binnen/buiten) kan de broodnodige, veilige en ontspannende omgeving bieden voor de burgers waarin ze elkaar kunnen ontmoeten op een georganiseerde en veilige manier, mét naleving van alle geldende regels", aldus de brouwers, die benadrukken dat er verder overlegd wordt over strikte veiligheidsprotocollen.

"Een veilige heropening van de horeca vanaf 1 mei is dus van essentieel belang om niet alleen onze economie en het mentale welzijn van de Belgen te redden, maar ook om de pandemie onder controle te houden. Elke dag telt", besluit de brouwersfederatie.

Eerder op de dag zei Matthias De Caluwe, topman van Horeca Vlaanderen, ook al dat er geen sprake kan zijn van andere versoepelingen als de horeca niet open mag in mei. "Het lijkt ons wel dat als de cijfers nog steeds niet goed zijn, dat er ook geen andere versoepelingen kunnen tot en met 26 april, om onze horeca de kans te geven op een duurzaam herstel", klonk het in VTM NIEUWS.