Verschillende Amerikaanse universiteiten gaan voor het volgende academiejaar, dat begint in het najaar, een bewijs van vaccinatie vragen vooraleer studenten zich kunnen inschrijven voor hun lessen. De prestigieuze Duke University is de laatste unief die het lijstje vervoegt, meldt de Amerikaanse nieuwswebsite The Hill.
"Het onderzoek van Duke speelde een grote rol in de ontwikkeling van de vaccins en we zijn vastbesloten om het voortouw te nemen in de toegang tot vaccins voor studenten en werknemers", aldus Duke, een universiteit in North Carolina, in een mededeling.
Er komen wel uitzonderingen voor wie zich niet kan laten vaccineren vanwege zijn medische of religieuze achtergrond. Studenten die moeilijk toegang hebben tot een vaccin kunnen zich, zolang de voorraad strekt, via de universiteit laten vaccineren.
Eerder maakten ook al onder meer Brown University, Northeastern University, Cornell University, Rutgers University, Fort Lewis College, Nova Southeastern University en St. Edward's University bekend dat ze een vaccinatiebewijs zullen vragen. Andere universiteiten gaan hun studenten niet verplichten om zich te vaccineren, maar hen wel aanmoedigen om dat te doe. De bedoeling is om het campusleven weer op een normale leven te hervatten na een jaar van volledig of gedeeltelijk afstandsonderwijs.
Volgens de krant New York Times zijn sinds het begin van de pandemie 530.000 coronabesmettingen gelinkt aan de Amerikaanse hogescholen en universiteiten.
Een federaal vaccinatiepaspoort, opgelegd door de politiek, komt er in de VS niet. Woordvoerster van het Witte Huis Jen Psaki verklaarde dinsdag dat de administratie geen systeem steunt waarbij Amerikanen een certificaat moeten voorleggen. De privésector is vragende partij voor zo'n paspoort, om weer grote bijeenkomsten te organiseren, en is dan ook vrij om een systeem uit te werken.
In de VS zijn ondertussen al 179 miljoen dosissen van de coronavaccins toegediend en president Joe Biden maakte eerder deze week bekend dat elke Amerikaan vanaf 19 april een afspraak zal kunnen voor een vaccinatie.