Strijden teammakkers Van Aert en Roglic tegen elkaar tijdens Amstel Gold Race?

Sport | Het was nagelbijten voor menig wielersupporter, maar de Amstel Gold Race wordt gelukkig niet opnieuw afgelast. Nadat de editie van vorig jaar door de coronamaatregelen niet kon plaatsvinden, zal er opnieuw gekoerst worden in Hollands mooiste fietswedstrijd. Maar opgelet fans: Mathieu van der Poel, de winnaar van de vorige editie, zal dit jaar niet aan de start verschijnen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zondag 18 april is het zover: dan wordt het klassieke voorjaarsseizoen voortgezet met de Amstel Gold Race. Van der Poel zal zijn titel niet verlengen maar Wout Van Aert en Primoz Roglic staan te drummen om de overwinning in Nederland op te eisen. 

Net als alle koersen van het afgelopen jaar, zal ook de Amstel Gold Race niet toegankelijk zijn voor het grote publiek. Het parcours van ongeveer 17 kilometer loopt dit jaar door de gemeenten Valkenburg, Maastricht en daarnaast gelegen gemeente Eijsden-Margraten. Het bevat enkele lichte hellingen die door de Geulhemmerberg, de Bemelerberg en de Cauberg worden veroorzaakt. De heren zullen dit parcours in dertien keer omwentelen terwijl de dames zeven toertjes maken. Let wel, tijdens de laatste ronde moeten de mannen niet opnieuw de Cauberg beklimmen. Op die manier sparen ze hun krachten en kunnen ze zich voorbereiden op een eventuele sprint.

Van Aert dan toch

Gek genoeg zal de Nederlandse kampioen wielrennen niet te bewonderen zijn tijdens de Amstel Gold Race. Mathieu van der Poel won dan wel de race in 2019, in 2021 verschijnt hij niet aan de start. Reden hiervoor is de overvolle agenda en Mathieu’s ambitie om ook van zijn mountainbikeseizoen een succes te maken. Christoph Roodhooft, sportmanager van de Alpecin-Fenix ploeg, stelt het zo: “Mathieu neemt een tijdje vrijaf en zal op 5 juni opnieuw deelnemen aan de MTB-wereldbekerwedstrijd in Albstadt.” Ongetwijfeld heeft de 26-jarige wielrenner ook de Olympische Spelen van deze zomer in zijn achterhoofd.

Wie wel van de partij is, is Wout Van Aert. Door het uitstel van Parijs-Roubaix naar een latere datum in oktober had onze landgenoot plots een gaatje vrij in zijn agenda. ‘Opvullen die handel’, moet hij gedacht hebben. Met de deelname van Van Aert maakt ons land voor het eerst sinds Philippe Gilbert in 2017 opnieuw kans om een winnaar af te leveren in de Amstel Gold Race. 

Eerste keer voor Roglic

Wout Van Aert zal wel stevige concurrentie krijgen in de strijd om die overwinning. De meest opvallende concurrent van Van Aert komt uit zijn eigen ploeg. Voor het eerst neemt Primoz Roglic namelijk deel aan de Amstel Gold Race en het valt dan ook af te wachten wie de leiding mag pakken van Jumbo-Visma en voor de overwinning mag strijden. Wordt het de Belg of de Sloveen? De andere usual suspects zijn Julian Alaphilippe (Deceunink Quick-Step), Thomas Pidcock (Ineos), Greg Van Avermaet (AG2R Citroën), Jakob Fuglsang (Astana) of Marc Hirschi (UAE Emirates).

Vrouweneditie

We mogen natuurlijk niet de vrouweneditie vergeten van de Amstel Gold Race. Deze gaat van start op dezelfde dag om 08u30. In 2019 won de Poolse Katarzyna Niewiadoma en zij zal dit jaar haar titel proberen te verlengen. Het wordt opletten geblazen voor Niewiadoma: de Nederlandse wielrenster Marianne Vos verkeert in bloedvorm en ook wereldkampioene Anna van der Breggen (SD Worx) ligt op de loer.

Volg de 'Amstel Gold Race' zondag 18 april om 12u15 op Eén of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top