De Deen Mikkel Honoré (Deceuninck-Quick.Step) heeft de vijfde etappe in de Ronde van het Baskenland (WorldTour) op zijn naam geschreven. Hij was de beste na een rit over 160,2 km van Hondarribia naar Ondarroa over een heuvelachtig parcours met onderweg drie klimmetjes van derde categorie.
De Amerikaan Brandon McNulty (UAE-Team Emirates) behoudt de leiderstrui.

Een vluchtersgroep van eerst vijf en daarna zes, bij wie geen Belgen, kleurde de etappe met een lange vlucht. Op de slotklim, ruim 20 km voor de finish, spatte de kopgroep uiteen. Honoré, zijn Tsjechische teamgenoot Josef Cerny en de Fransman Julien Bernard (Trek-Segafredo) bleven voorop.

Vijf km voor de eindstreep moest Bernard het duo van Deceuninck-Quick.Step op een hellend stuk laten gaan. De 24-jarige Honoré kreeg de zege uiteindelijk cadeau van Cerny. Hij behaalde zo zijn tweede seizoenszege, na een rit in de Wielerweek Coppi-Bartali.

Morgen eindigt de 60e Ronde van het Baskenland met een zware bergrit van Ondarroa naar Arrate. McNulty begint eraan met 23 seconden voorsprong op de Sloveen Primoz Roglic (Jumbo-Visma), zijn eerste achtervolger in het klassement.