De twee Belgische boten op het EK roeien in het Italiaanse Varese zijn er vrijdagochtend niet in geslaagd de kwalificatiereeksen te overleven. Zowel Niels Van Zandweghe, in de lichte skiff, als het duo Pierre De Loof-Ruben Claeys werden derde in hun reeks. Ze gaan naar de herkansingen. Voor De Loof en Claeys staan die vrijdagnamiddag op het programma, voor Van Zandweghe zaterdagmorgen.
Van Zandweghe startte bij afwezigheid van zijn zieke ploegmakker Tim Brys, in de lichte skiff, in laatste instantie solo. De top-2 ging rechtstreeks naar de finale. Onze landgenoot moest in zijn reeks de Duitser Joachim Agne (7:06.17) en de Ier Gary O'Donovan (7:07.23) voorlaten. Met zijn chrono van 7:16.35 klokte Van Zandweghe de vijfde tijd op tien deelnemers. Hij behoudt zo alle kansen op deelname aan de A-finale.

Claeys en De Loof werden in hun reeks, de vierde en laatste, eveneens derde. Hier ging enkel de winnaar rechtstreeks naar de halve finale. Ze finishten in 6:31.10, op ruime afstand van de Nederlandse favorieten Melvin Twellaar en Stefan Broennink (6:18.04) en de Duitsers Stephan Krueger en Marc Weber (6:25.42). Onze landgenoten klokten de elfde tijd op 24 deelnemers.