De Engelsman Justin Rose heeft met een sublieme remonte, na een matige start, de leiding genomen op het Masters golftoernooi (Major/11.5 miljoen dollar) op de Augusta National golfbaan in het Amerikaanse Georgia. Hij had in zijn eerste ronde 65 slagen nodig.
De 40-jarige Rose, in zijn loopbaan goed voor 24 toernooizeges, waaronder de US Open in 2013, begon nochtans matig met bogeys op holes één en zeven. Vanaf de achtste hole trok de Engelsman echter alle registers open. Zo putte hij na een eagle nog zeven birdies weg waarmee hij uitkwam op een ronde van zeven onder par. Rose, die zijn laatste overwinning boekte in januari 2019 tijdens de Farmers Insurane Open, telt vier slagen voorsprong op de Japanner Hideki Matsuyama en de Amerikaan Brian Harman. Op vijf slagen volgt een kwartet met de Zuid-Afrikaan Christiaan Bezuidenhout en de Amerikanen Will Zalatoris, Webb Simpson en Patrick Reed, de Masters-winnaar van 2018.

De Amerikaan Dustin Johnson, de regerende kampioen en nummer één van de wereld, moest genoegen nemen met een openingsronde van 74 slagen en een gedeelde 30e plaats. Jordan Spieth, vorige week winnaar van de Texas Open en Masters-kampioen in 2015, was één van de twaalf golfers die een scorekaart onder par afleverde en dag één afsloot op een gedeelde achtste plaats.

De Engelsman Tommy Fleetwood zag op de zestiende hole, een 155 meter lange par drie, de bal meteen na de afslag in de hole verdwijnen, goed voor een hole-in-one. Het was het de 32e hole-in-one in de intussen 83e editie van de Masters.