Op zondag 8 april 2018 werd Michael Goolaerts het slachtoffer van een hartstilstand op de tweede kasseistrook van de 116e editie van Parijs-Roubaix. Hij stierf later die avond in het Universitair Ziekenhuis van Rijsel, waar hij met spoed was naartoe gebracht.
De 23 jaar jonge Belgische renner van de wielerploeg Verandas Willems-Crelan die deelnam aan zijn eerste Parijs-Roubaix, werd langs het parcours opgevangen door het medische team van de wedstrijd. Een hartstilstand werd vastgesteld en Michael Goolaerts werd aanvankelijk overgebracht naar een ander ziekenhuis in Rijsel.
 
Kort voor 14.00 uur werd de Belgische wielrenner langs de kant van de weg aangetroffen in de kasseistrook van Viesly, bewusteloos, met gekruiste armen en met een hartstilstand, aldus de brandweerlieden die tussenbeide kwamen. Deze langdurige hartstilstand, die enkele minuten duurde, kwam er waarschijnlijk door een medische oorzaak en had geen traumatische oorsprong, en werd daarom niet veroorzaakt door zijn val. Michael Goolaerts, die gereanimeerd werd door de MUG, stierf uiteindelijk dezelfde avond om 22.40 uur aan een hartstilstand.
 
De hypothese die door de onderzoekers van toendertijdtijd werd aangenomen is dat de jonge renner eerst getroffen werd door een hartstilstand en vervolgens ten val kwam. Maar dat verandert natuurlijk niets aan het drama dat deze jonge belofte, een teamgenoot in de tijd van Wout van Aert bij Véranda's Willems-Crelan, te vroeg is heengegaan tijdens het beoefenen van zijn passie met heel veel toewijding.
 
Sinds 10 juni 2018 wordt de kasseistrook die Briastre met Viesly verbindt, omgedoopt tot de 'Michael Goolaerts-sector' om een welverdiende hulde te brengen aan deze Belgische renner.