De twee laatste wedstrijden van de 31e speeldag van de Jupiler Pro League werden nog maar net afgewerkt. En het werden cruciale wedstrijden, want STVV verzekerde zich van een verlengd verblijf in de JPL, terwijl Charleroi nog maar eens het bewijs leverde dat het zich in een slechte fase bevindt.
 
STVV is gered. Na een reeks van 11 op 45 zag het er begin december zeer benard uit voor de Kanaries, maar sinds Peter Maes het sportieve roer overnam, ging het de goede kant uit. In de 16 speeldagen sinds die tijd pakte de ploeg uit Sint-Truiden 24 op 48 (zonder rekening te houden met de 3 punten die ze ook pakten op de 32e speeldag tegen KV Mechelen). Een meer dan redelijke balans. Ter vergelijking: STVV doet daarmee beter dan Racing Genk en Beerschot (die 19 op 48 haalden) en bijna even goed als Anderlecht (26 op 48). STVV presteerde de laatste weken dus zo goed als een kandidaat voor PO1. Als ze nu eens niet zo slecht hadden gepresteerd in het begin van het seizoen...
 
Charleroi, een rampzalig 2021
 
Sporting Charleroi leed woensdagavond nog maar eens een nederlaag, deze keer tegen Beerschot (2-1). Begin december 2020 stonden de Zebra's nog op een derde plaats in de JPL met 33 punten, met een punt meer dan Anderlecht en twee punten meer dan Antwerp. In 2021 zijn de Carolo's echter in een onwaarschijnlijk negatieve spiraal geraakt. Tijdens het kalenderjaar 2021 werd 9 op 39 gehaald, het laagste puntenaantal van alle ploegen in de JPL. Eén keer werd gewonnen (in Kortrijk), zes keer werd gelijkgespeeld en zes keer verloren. Als het zo doorgaat, haalt Charleroi PO2 niet.
 
Club is niet onoverwinnelijk
 
De 31e speeldag was de speeldag waarop een einde kwam aan de indrukwekkende reeks van 12 wedstrijden zonder nederlaag voor Club Brugge (34 op 36). Blauw-zwart verloor in eigen huis van Antwerp. Van de vijf nederlagen die de ploeg van Philippe Clement dit seizoen in de JPL leed, gebeurde dat vier keer in eigen huis. Club Brugge heeft met 34 op 48 nog altijd het beste rapport in eigen stadion, maar ze doen niet zoveel beter dan KV Oostende en Anderlecht (31 op 48). Met hun verbluffende 39 op 48 maakt Club dit seizoen dus vooral het verschil op verplaatsing. Buitenshuis doet niemand beter dan de Bruggelingen: Antwerp haalt 26 op 48 buiten de Bosuil en Racing Genk 24 op 48 buiten de Luminus Arena.
 
4 clean sheets
 
In de 9 wedstrijden van de 31e speeldag werd 28 keer gescoord (3,1 doelpunten per wedstrijd). Vier doelmannen hielden de netten schoon: Hubert (KVO), Defourny (Eupen), De Wolf (Antwerp) en Bolat (AA Gent). Mignolet (Club Brugge) blijft de doelman met de meeste clean sheets (14 stuks), voor Sinan Bolat, zijn dichtste achtervolger in dit klassement, die aan 8 clean sheets zit.