Topfilms over de mens in de ruimte: op naar de sterren?

Yuri Gagarin schreef zestig jaar geleden geschiedenis door als eerste man naar de ruimte te reizen. Sindsdien is 12 april de internationale dag van de bemande ruimtevaart geworden. Voor deze gelegenheid selecteerde Proximus Pickx enkele films die je niet mag missen over de ruimte in al haar facetten, waarbij ook klassiekers als 'Interstellar' of 'Gravity' niet mogen ontbreken. Instappen maar!

Mission Control

Naast het eerste bezoek van een mens in de ruimte, is ook de Apollo 11-missie een moment waarop geschiedenis werd geschreven. Met die missie zette de mens haar eerste stappen op de maan. De film ‘Mission Control’ schetst het verloop van die historische missie. De documentaire toont ongepubliceerd archiefmateriaal en recente getuigenissen van de hoofdrolspelers van de feiten. Het was eigenlijk op initiatief van John F. Kennedy dat de missie in 1961 van start ging. Kennedy wilde voor het einde van het decennium een man naar de maan sturen. En dat lukte, want in 1969 zetten Neil Armstrong en Buzz Aldrin de eerste stappen op de maan. ‘Mission Control’ neemt je mee achter de schermen van het maanprogramma van de Verenigde Staten in een tijd van gespannen internationale relaties tijdens de Koude Oorlog. Ook in die oorlog werd technologie uitgespeeld, maar dan om andere landen rake klappen uit te delen …
 

2001: A Space Odyssey

Ook deze film hoort thuis bij de vele andere grote filmklassiekers die zich in de ruimte afspelen. Vier miljoen jaar geleden ontdekte een groep primaten een vreemde zwarte monoliet, een verdacht voorwerp. De opperaap van de groep primaten beslist de monoliet aan te vallen met een wapen. Waarna de film door de tijd reist en terug stilstaat in 1999, dan sturen wetenschappers die bezorgd zijn over het verschijnen van een mysterieuze monoliet Dr. Floyd op missie. Met het ruimtevaartuig ‘Discovery’ vertrekt de missie naar de planeet Jupiter. Aan boord zijn drie astronauten die samen met een computer, ‘Hal’, het ruimtevaartuig besturen. De film is een meesterwerk van Stanley Kubrick omdat de filmtechnieken toen, in 1968, nog helemaal niet zo hoogtechnologisch waren. Het maakt ons nog maar eens duidelijk tot welke cinematografische technieken de filmmakers van vandaag in staat zijn om de ruimte en de bijhorende gevaren in beeld te brengen. 
 
‘2001: A Space Odyssey’ is beschikbaar in de Proximus VOD Catalogus. Naar de Proximus VOD Catalogus? Druk op de ‘On Demand’ of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening of bezoek de volledige catalogus van Proximus Pickx hier!

The Martian

In ‘The Martian’ neemt Matt Damon ons mee naar de Rode Planeet, waar hij helemaal alleen is achtergebleven. Damon speelt Mark Watney, een astronaut die voor dood is achtergelaten na een mislukte NASA-missie op Mars. Uiteindelijk blijkt dat hij gewond is geraakt door een storm, waardoor hij zijn teamgenoten dwong om zonder hem te vertrekken. Daardoor is hij nu helemaal alleen op Mars, zonder enige vorm van communicatie met de aarde. Hij wordt gedwongen om te overleven tot de volgende ruimtemissie hem kan redden, maar die komt pas vier jaar later nog eens naar de planeet. Dankzij zijn plantenkennis slaagt de astronaut erin om aardappelen te kweken, waardoor hij met succes overleeft. ‘The Martian’ is een spannende film over overleven in de ruimte, maar doet ons ook afvragen of het wel écht mogelijk is om te leven in de ruimte.

 

Space Force

Een meer humoristisch ruimteverhaal vinden we in ‘Space Force’, waarin president Donald Trump aankondigt dat er een nieuwe tak in het Amerikaans leger wordt opgericht: ‘Space Force’. Generaal Mark Naird, gespeeld door de humoristische Steve Carell, krijgt de leiding van de ruimtemacht en moet met zijn team vanuit de ruimte oorlog voeren. De divisie wordt door de andere legerdiensten niet au sérieux genomen en ook de generaal zelf snapt het gekke idee van de al even excentrieke president maar niet. Vooral omdat de missie die Trump in Nairds handen legde, van enorme omvang is. De president wil namelijk ook dat Space Force voor het eerst sinds de Apollo 11-missie een man op de maan zet. Leuk weetje: de ruimtetak van het leger bestaat ook in de realiteit en werd opgericht in december 2019. Toch haalde de nieuwe dienst nog geen enkel resultaat. De film is een ruimteversie van ‘The Office’, waardoor het van bij het begin lachen geblazen is.
 

Hidden Figures

In ‘Hidden Figures’ maken we kennis met Katherine Johnson, Dorothy Vaughn en Mary Jackson. Drie briljante Afro-Amerikaanse vrouwen die werken bij NASA en daar sleutelposities bekleden in het ruimteprogramma op een moment dat de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie de zogeheten 'space race' uitvechten. Ze weten belangrijke wiskundige data te leveren om de eerste succesvolle ruimtemissie te realiseren. Een ferme prestatie, zeker in tijden waarbij vrouwen nog maar heel weinig prestigieuze functies bekleden. 

Bekijk 'Hidden Figures' op 17 april om 23u55 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top