Nieuwe clean sheet van Édouard Mendy geeft Chelsea extra kansen

UEFA Champions League |
The Blues wonnen woensdag met 0-2 van Porto in de kwartfinales van de Champions League. Goals van Mason Mount en Ben Chilwell helpen Chelsea om de volgende wedstrijd met iets minder zenuwen aan te vatten, want in de terugwedstrijd moet Porto zelf het initiatief nemen om de 0-2-kloof te dichten. Man van de wedstrijd was vooral Édouard Mendy, die wederom de nul hield. Hoewel hij als onbekende in Londen aankwam, groeide hij nu uit tot een van de sterkste doelmannen van Europa. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Van Chelsea kon gisteren zeker niet gezegd worden dat het hun tegenstander overklaste, maar desondanks komen de Londenaren opnieuw als winnaar uit de bus in het Champions League-duel tegen FC Porto. De wedstrijd werd door verschillende reis- en coronabeperkingen gespeeld in Sevilla. Porto, voor de gelegenheid als ’thuisploeg’, opende offensief maar kon niet door de verdediging van The Blues breken. Het waren zelfs de Britten die de score, ondanks het offensieve spel van Porto, openden. Op aangeven van Jorginho dribbelde Mason Mount Zaidu Sanusi voorbij om nadien de bal in het net te schieten, het stond 0-1 in de 32e minuut. 
 
Na de openingstreffer toonde Porto zich opnieuw de betere, met mooie kansen voor Pepe (43e), Uribe (44e) en (45e). Geen van hen slaagde erin om Édouard Mendy te verschalken en keer op keer vermeed de doelman de gelijkmaker. Na de rust hervatte Porto het offensieve spel, maar opnieuw bleef een doelpunt uit. Sergio Conceiçao voerde een aantal wissels uit in de hoop om met frisse mannen alsnog een goal te maken, maar zonder succes. Benjamin Chilwell profiteerde van een gat in de verdediging en kwam alleen voor doel. In de 85e minuut kon hij de 0-2 zonder veel moeilijkheden binnenschieten.
 
Een record van clean sheets

Een van de hoofdredenen waarom Chelsea de vele aanvallen van Porto kon weerhouden, danken de mannen van Thomas Tuchel aan doelman Édouard Mendy. De Senegalees pareerde de pogingen op doel van Porto tot tien keer toe. In de 51e minuut slaagde hij er zelfs voor om een man-tot-manduel te neutraliseren. Zo houdt Mendy nu al voor de zevende keer de nul in acht Europese wedstrijden, een record voor de keeper van Chelsea. Zelfs voorganger en wereldbekend keeper Cech deed het nooit zo goed. Zijn record geldt trouwens ook in Europa, want nog nooit hield een doelman zo vaak de nul als Mendy. Zijn prestatie is nog straffer omdat de keeper voor dit seizoen nog niet eens als eerste keeper aan de bak mocht.
 
De transfer van Mendy naar Chelsea afgelopen zomer was een verrassing. The Blues zochten een doelman om hun eerste doelman, Kepa Arrizabalaga, te vervangen. Volgens de Britse pers had Chelsea zijn zinnen gezet op Wojciech Szczesny, de doelman van Juventus in Turijn. Maar die zou weigeren om de Oude Dame te verlaten, waardoor Chelsea opnieuw moest zoeken.
 
Plan B was dus Édouard Mendy, die zich in 2018 sterk toonde in Reims. Met 18 clean sheets hielp hij als geen ander mee aan het promoveren van zijn team naar de Ligue 1. Naast Chelsea toonden ook andere Britse clubs interesse, maar Mendy gaf uiteindelijk in 2019 de voorkeur aan Stade Rennes. Zo bleef de doelman in de Franse competitie, maar langer dan een jaar duurde zijn Frans contract niet. Op vraag van Chelsea afgelopen september verhuisde Mendy alsnog naar Londen, een transfer die te vergelijken is met de transfer van die andere grote doelman die Bretagne inruilde voor Londen: Petr Cech.
 
Minder dan één doelpunt per wedstrijd

Het minste dat we kunnen zeggen, is dat de entrée van Mendy bij Chelsea er een was met veel flair. Nog geen maand na zijn transfer nam hij de plaats in van Kepa in de hiërarchie van doelmannen, een status die hij sindsdien niet meer afgaf. Zelfs niet na de komst van coach Thomas Tuchel, die Frank Lampard opvolgde.
 
De statistieken van de Senegalees zijn dan ook uitzonderlijk. In 34 wedstrijden in alle competities kreeg hij 24 doelpunten tegen, gemiddeld minder dan één per wedstrijd. Daarnaast hield hij de nul tot twintig keer toe. Op een paar maanden groeide hij dus uit tot een van de beste keepers van Europa. Op 29-jarige leeftijd heeft hij nog steeds mooie vooruitzichten, want doelmannen spelen gemiddeld langer dan normale spelers. Mendy is tenslotte ook op weg naar een hoger niveau, want hij speelde nog nooit in de halve finales van de Champions League. Hij kan zijn ploeg dus bedanken voor de mooie kansen, in ruil voor veel dank vanuit Chelsea voor alle clean sheets!
 
Volg de Champions League op de kanalen van Proximus Sports, beschikbaar in de All Sports-optie van Proximus Pickx.
 
Proximus Pickx biedt in de app en op het web met de 'Interactieve videoplayer' een gloednieuwe ervaring aan. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve videoplayer je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top