De Europese Voetbalconfederatie UEFA, die komende zomer tijdens EURO 2020 toeschouwers hoopt te ontvangen in de EK-stadions, geeft de twaalf speelsteden nog tot 28 april de tijd om hun scenario's voor gezondheidsmaatregelen te herzien en het aantal verwachte toeschouwers per stadion te verhogen, zo bekende een UEFA-woordvoerder woensdag aan nieuwsagentschap AFP.
Aanvankelijk moesten de twaalf speelsteden uiterlijk vandaag aan de UEFA laten weten hoeveel toeschouwers ze komende zomer verwachten te kunnen ontvangen in hun stadions. Daarnaast moesten ze een 'back-upscenario' indienen. Het Uitvoerend Comité van de UEFA zou vervolgens op 19 april over EURO 2020 vergaderen, aan de vooravond van het jaarlijkse congres in Montreux. Gezien het nieuwe uitstel tot eind april zullen er dan nog geen knopen doorgehakt kunnen worden. Minder dan twee maanden later wordt het EK op gang getrapt.

Medio vorige maand maakte de UEFA bij monde van voorzitter Aleksander Ceferin reeds bekend geen lege stadions te willen tijdens EURO 2020, dat vanwege de coronapandemie al met een jaar moest worden uitgesteld. Voordien sprak UEFA telkens over vier mogelijke scenario's: een vol stadion, capaciteit tussen 50 en 100 procent, tussen 20 en 30 procent, of achter gesloten deuren.

Organisatoren stonden zo plots met de rug tegen de muur om toch toeschouwers toe te laten. Heel wat EK-speelsteden lieten de voorbije weken dan ook al weten hun stadions gedeeltelijk te willen vullen met fans. Om dat mogelijk te maken, zorgde het Uitvoerend Comité er vorige week al voor dat de toeschouwerslimiet in handen van lokale overheden komt. Sinds 1 oktober vorig jaar mocht er van UEFA slechts 30 procent van de stadioncapaciteit bezet worden.

In Dublin ziet het er echter minder rooskleurig uit. De Ierse Voetbalfederatie FAI liet vandaag weten dat ze gezien de huidige coronapandemie momenteel niet kunnen garanderen dat er tijdens de geplande EK-wedstrijden in het Aviva Stadium in de hoofdstad Dublin een minimumaantal toeschouwers kan worden toegelaten. Daarmee dreigde de stad haar vier EK-wedstrijden te verliezen. Niet veel later kwam de UEFA-mededeling dat er voor iedereen uitstel is tot 28 april, omdat het gezien de huidige situatie moeilijk is om projecties te maken.