De Ierse Voetbalbond (FAI) heeft na overleg met de Ierse regering de Europese Voetbalconfederatie UEFA laten weten dat ze gezien de huidige coronapandemie momenteel niet kunnen garanderen dat er tijdens de geplande EK-wedstrijden in het Aviva Stadium in de hoofdstad Dublin een minimumaantal toeschouwers kan worden toegelaten, zo maakte de FAI vandaag bekend.
"Alle partners van het lokale organisatiecomité - overheid, FAI, Aviva Stadium en het gemeentebestuur van Dublin - zijn het erover eens dat het een uitdaging wordt om komende zomer toeschouwers te ontvangen, aangezien volksgezondheid op de eerste plaats komt", klinkt het in de mededeling. "We hebben ons standpunt aan de UEFA laten weten en wachten nu op een antwoord."

Dublin dreigt zo evenwel zijn EK-wedstrijden, drie groepswedstrijden en een achtste finale, kwijt te spelen. De UEFA maakt immers medio vorige maand reeds bekend geen lege stadions te willen tijdens EURO 2020, dat vanwege de coronapandemie al met een jaar moest worden uitgesteld.

Organisatoren staan zo met de rug tegen de muur om toch toeschouwers toe te laten. Uiterlijk vandaag moesten de twaalf gastlanden aan de UEFA laten weten hoeveel toeschouwers ze komende zomer verwachten te kunnen ontvangen in hun stadions. Daarnaast moesten ze een 'back-upscenario' indienen. Het Uitvoerend Comité van de UEFA vergadert op 19 april over EURO 2020, aan de vooravond van het jaarlijkse congres in Montreux. Het belooft een spannende vergadering te worden, want dan wordt er ook beslist hoe de Champions League er in de toekomst zal uitzien.

Ook in het Duitse München wordt er getwijfeld aan de haalbaarheid om over enkele maanden duizenden toeschouwers toe te laten in de Allianz Arena, het decor voor drie groepswedstrijden en een kwartfinale. "Ik kan me op dit moment niet voorstellen dat er tijdens het EK duizenden fans op de tribunes zullen zitten", bekende Markus Söder, minister-president van de Duitse deelstaat Beieren. De plaatselijke overheid houdt naar eigen zeggen meerdere scenario's achter de hand.

Wat betreft het Schotse Glasgow bereikten de plaatselijke organisatoren een akkoord met de regering om 25 procent van de capaciteit van Hampden Park te benutten tijdens het EK. Daarmee zouden er zo'n twaalfduizend fans de EK-wedstrijden kunnen bijwonen, op voorwaarde dat de coronacijfers in positieve richting blijven evolueren en dat de vaccinatiecampagne voorspoedig verloopt.