FC Barcelona en Real Madrid zetten jeugd in voor genadeloos duel

La Liga | De twee Spaanse giganten staan komende zaterdag weer oog in oog (21u op Eleven Sports 1) voor een clásico die in La Liga beslissend wordt. Zowel Barça als Real stellen beloftevolle jonge talenten op, denk maar aan Pedri of Vinicius Junior. De twee tegenstrevers hebben een gelijkaardig beleid om jong talent aan te trekken en vechten dan ook meermaals om dezelfde rekruten. De rivaliteit zet zich verder naast het veld.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de Spaanse competitie zitten FC Barcelona en Real Madrid al weken op de hielen van Atlético. De Colchoneros hebben afgelopen weekend nog geblunderd tegen Sevilla, wat de Blaugrana en de Merengues op amper 1 en 3 punten achterstand van de leider brengt. De clásico van zaterdag kan dus wel eens een grote impact hebben op de titelstrijd. Beide ploegen hebben dus ook heel wat te verliezen!
 
Het is niet van hun gewoonte, maar Real en Barça spelen momenteel dus tweede viool in Spanje. Moeilijkheden aan het begin van het seizoen legden hen aan banden, dus het was oplossingen zoeken geblazen. In Catalonië kwamen die oplossingen in de vorm van jong talent. Beloftevolle jeugd als Pedri, Oscar Mingueza, Sergiño Dest, Ilaix Moriba en Ronald Araujo moesten een frisse wind doen waaien in de ploeg. En daar slaagden ze met verve in, want elk van hen – ze zijn allen jonger dan 22 – kon zich in de schijnwerpers werken. Enkelen kunnen zich intussen cruciaal noemen.
 
Pedri op proef bij Real
 
Mingueza en Moriba werden opgeleid op La Maisa, de jeugdacademie van Barcelona – de anderen werden op jonge leefdijd elders gerekruteerd. Barcelona stortte zich dus weer op het aanwerven van jong talent na enkele teleurstellende maar erg dure aankopen van gevestigde waarden zoals Coutinho, Griezmann en Pjanic.
 
Door te jagen op jongelingen, gaan de Blaugrana ook rechtstreeks de concurrentie aan met Real Madrid. Dat wordt vooral geschetst door één speler: Pedri. De 18-jarige aanvaller had al zijn testen doorstaan bij Real voordat hij bij Barça tekende. Hij zou slecht ontvangen zijn geweest in Madrid, waarna hij te horen kreeg “dat hij genaaid was”. Daarop pakte hij zijn koffers en trok hij richting Catalonië.
 
Real vaart op zijn beurt al lang een koers waarmee ze aanstormende toptalenten erg vroeg rekruteren, zodat ze voor een schappelijke prijs en zonder al te veel weerwerk van de concurrentie ingelijfd kunnen worden. Dat was het geval met Martin Ødegaard, Luka Jovic, Federico Valverde, Rodrygo en ook Vinivius Junior. Maar in tegenstelling tot bij Barça, leverde dat hen nog niet bijster veel op. Geen enkele van die spelers kon potten breken, ondanks alle hoop die op hun schouders rustte. Ødegaard en Jovic zijn uitgeleend, Valverde, Vinivius en Rodrygo krijgen erg weinig minuten op het veld.
 
Een neus voor jeugd
 
Ook vandaag staan beide clubs neus aan neus in het dossier rond de aanvaller Erling Haaland, die deze zomer uit Dortmund zou kunnen vertrekken. Vorige week werden de agent en de vader van het Noorse fenomeen nog gespot in Madrid, om enkele uren later alweer in Barcelona gezien te zijn. Hetzelfde geldt voor Kylian Mbappé, die in het vizier van de Merengues zou zitten, maar die ook de interesse van de Catalanen trekt. De rivaliteit op de markt is natuurlijk ook een manier voor spelers om snel in de rangen te klimmen, dat weten voetballers en hun agents maar al te goed.
 
In elk geval zal het voor beide clubs nog wel even op hetzelfde elan verdergaan, aangezien de presidenten het jonge talent graag zien komen. Madrileen Fiorentino Pérez heeft zijn overambitieuze plannen opgegeven en lijkt nu de koers richting de jongeren te steunen. Wat de nieuwe president van Barça, Joan Laporta betreft: hij wil van La Masia het kloppende hart maken van de Blaugrana. Maar voor beide ploegen in de clásico is het duidelijk dat er in de toekomst nog vaak gebikkeld zal worden om jong talent.
 
Volg de clásico tussen Real Madrid en FC Barcelona zaterdag vanaf 21u op Eleven Sports 1, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus Pickx.
 
Het programma voor de 30ste speeldag van La Liga:
 
Zaterdag 10 april
Real Madrid – FC Barcelona: om 21u
 
Zondag 11 april
Real Betis – Atlético Madrid: om 21u op Eleven Sports 1
Valencia – Real Sociedad: om 16u15 op Eleven Sports 2
 
Maandag 12 april
Celta Vigo – FC Sevilla: om 21u op Eleven Sports 1

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top