One day, one goal: Robert Lewandowski scoort de snelste goal van het EK 2016

Sport | Polen – Portugal was één van de affiches in de kwartfinales van het EK 2016, dat plaatsvond in Frankrijk. Robert Lewandowski opende zijn rekening tegen de Portugezen, al bereikte zijn team wel niet de halve finales.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Er werd reikhalzend uitgekeken naar Robert Lewandowski en zijn prestaties op het EK 2016, en om eerlijk te zijn: de Pool stelde teleur op basis van zijn statistieken. Maar dat verhinderde Polen niet om een mooi parcours af te leggen. Het land realiseerde zijn beste EK in de geschiedenis.
 
In een groep met Duitsland, Noord-Ierland en Oekraïne waren de Duitsers en de Polen de topfavorieten om door te stoten. En de logica werd gerespecteerd. De ploegmaats van Lewandowski wonnen hun openingswedstrijd tegen Noord-Ierland met 1-0, om vervolgens de punten te delen tegen Duitsland (0-0). In het laatste groepsduel namen de Polen de maat van de Oekraïners met 1-0, waardoor ze als tweede eindigden in de groep na Duitsland, dat een beter doelsaldo had.

Lewandowski opent eindelijk zijn rekening

In de achtste finales trof Polen Zwitserland. Na 90 minuten stonden beide teams nog in evenwicht. De verlengingen gaven geen uitsluitsel, en dus volgden strafschoppen. Xhaka miste, en de Polen gingen door. In de kwartfinales wachtte Portugal, dat in het ultieme slot van de verlengingen Kroatië had verslagen dankzij Quaresma.
 
Op 30 juni 2016 stonden beide teams oog in oog in het stade Vélodrome voor de eerste kwartfinale van het EK. De supporters waren nog maar pas gaan zitten, of Lewandowski had de netten al doen trillen: de snelste goal op dit EK viel 119 seconden na de aftrap. Het was de op één na snelste treffer in de EK-geschiedenis.

Nogmaals strafschoppenreeks

Kamil Grosicki lanceerde de bal vanop de linkerkant laag over de grond in het pak. Lewandowski liep ongedekt in het strafschopgebied en schoot de voorzet met binnenkant voet voorbij Rui Patricio in doel. Portugal moest nu al zijn wonden likken. Helaas voor Lewandowski en co rechtten de Portugezen de rug, om even na het halfuur de gelijkmaker te scoren via Renato Sanches.
 
Na de pauze bleef de stand in evenwicht, ondanks kansen aan beide zijden. Ook na verlengingen was de score nog 1-1. In de daaropvolgende strafschoppenreeks miste Cristiano Ronaldo niet vanop de stip, en ook Lewandowski trof raak. De vierde Poolse schutter, Jakub Blaszczykowski, zag zijn penalty echter gestopt door Rui Patricio. Quaresma trapte Portugal vervolgens naar de halve finales. De rest is geschiedenis.

Fan van onze reeks? Lees het vorige deel, over het bliksemsnelle doelpunt van Alexandre Pato in Camp Nou.
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top