‘Snowden’ op VTM3: hoe de klokkenluider een ontnuchterend geheim blootlegde

Films | Vanavond zendt VTM3 de technologische thriller ‘Snowden’ uit, over klokkenluider Edward Snowden die de cyberspionage van de Amerikaanse inlichtingendiensten aan de kaak stelde. Proximus Pickx ging na in hoeverre de film strookt met de realiteit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De plot: teleurgesteld in de inlichtingendiensten verlaat topaannemer Edward Snowden zijn baan bij de National Security Agency. Hij weet nu dat er een virtuele berg gegevens wordt verzameld om alle vormen van digitale communicatie te volgen – niet alleen van buitenlandse regeringen en terroristische groeperingen, maar ook van gewone Amerikanen. Wanneer Snowden besluit deze geheime informatie te lekken, wordt hij voor sommigen een verrader, voor anderen een held en een voortvluchtige voor de wet.

Met ‘Snowden’ wil regisseur Oliver Stone Snowdens persoonlijke verhaal vertellen. De klokkenluider werd in 2013 de meest gezochte man ter wereld. De film vertelt waarom hij deed wat hij deed, hoe hij te werk ging en wat hij moest opgeven. In de cast zien we Joseph Gordon-Levitt, Melissa Leo, Zachary Quinto, Tom Wilkinson, Scott Eastwood en Shailene Woodley.

Accuraat

De biopic uit 2016 geeft een redelijk accuraat beeld van het werkelijke verhaal dat zich ontspon in de hoofdkwartieren van de NSA, maar op enkele punten verschilt de film van de realiteit. Een van de grootste verschilpunten in de film van Stone is bizar genoeg een scène waarin de hoofdrolspeler minder stoer overkomt dan hij in werkelijkheid was.
 
Snowden was in uitstekende fysieke vorm toen hij in 2004 in het leger ging. Dat hij zijn benen gebroken zou hebben toen hij van het bovenste stapelbed sprong strookt dus niet met de realiteit. In werkelijkheid brak hij zijn benen tijdens een legeroefening. Misschien dacht Stone dat Snowdens schlemielig imago de connectie met de kijker zou versterken.

Rubiks kubus

Zoals in de meest technologische thrillers worstelde ook ‘Snowden’ met het gegeven om hacking en computermagie interessant te laten overkomen op het witte doek. In een intense scène doet de film het verhaal van het hackingproces uit de doeken, en laat daarbij uitschijnen alsof de ‘zenuwslopende’ digitale inbraak amper vijf minuutjes geduurd heeft. Maar dat is uiteraard quatsch. Snowden is vele maanden in de weer geweest met zich toegang te verschaffen tot en het kopiëren van geheime documenten. 
 
In ‘Snowden’ verstopt de klokkenluider een SD-kaart vol belastend bewijsmateriaal in een Rubiks kubus. In werkelijkheid duurde het verzamelen van de data niet alleen maanden, het buitensmokkelen van allerlei gegevens was nooit zo simplistisch als het wordt voorgesteld in de film. Eén simpele SD-kaart voorbij een metaaldetector krijgen jaagt de hartslag van het kijkerspubliek dan wel de hoogte in, in werkelijkheid was Snowdens methode om de waarheid naar buiten te krijgen veel complexer. Voor zijn eigen veiligheid heeft de man nooit zijn werkelijke methode om informatie te smokkelen kenbaar gemaakt, maar Stone onthulde wel dat het idee van de Rubiks kubus in de film van Snowden zelf afkomstig was.
 
Bekijk ‘Snowden’ op 8 april om 20u40 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top