Het belang van muziek in 'De Mol', van moderniseren tot hints in de playlists

De kandidaten zingen al eens voor een opdracht, of gewoon in de auto op weg naar de volgende slaapplaats, en de typische spannende muziekjes zijn voor fervente kijkers iconisch geworden. Proximus Pickx nam onder de loep hoe muziek steeds een belangrijke rol speelt in ‘De Mol’.

Toen ‘De Mol’ nog gepresenteerd werd door Michiel Devlieger, zag het programma er niet alleen een pak anders uit, het klonk ook anders. Toen het in 2016 tergukeerde kreeg ‘De Mol’ een blitsere visuele stijl, een nieuw, strakker logo en logischerwijs ook een nieuwe begingeneriek en soundtrack. De eerste seizoenen, laten we ze de oude noemen, gebruikten een compositie die rechtstreeks uit een Bondfilm uit de jaren 90 leek te komen. De muziek hintte naar spannende opdrachten, dat wel, maar echt bijzonder was de generiek niet. De nieuwere versie wil vanaf minuut 1 herkenbaar zijn en pakt uit met een unieker klinkende begintune, die tegelijk de spanning opbouwt, en de sfeer van een cheesy thriller oproept. Elke molloot die enkele tonen van de begingeneriek hoort, krijgt meteen een iets snellere hartslag.
 
Laten we dat eens vergelijken met de Nederlandse versie, waar ‘Wie is de Mol’ intussen al meer dan 20 seizoenen meedraait. Het programma blijft bijzonder populair, maar na al die afleveringen is het onvermijdelijk dat er sleet op de formule komt, wat in ons land tot nog toe vermeden kon worden. De vrij generische spionage-achtige begintune bij de Nederlanders, die ook al jaren ongewijzigd is, zit daar ongetwijfeld ook voor iets tussen.

Playlists en soundtracks

Elk jaar kunnen kandidaten hun playlist meenemen op reis. Dat leidt niet alleen tot enkele meningsverschillen (sorry ‘schlagerkoning’ Sven, sommige mensen houden nu eenmaal wél van klassiek), maar er zitten ook soms tips in verstopt! De playlists worden steevast gretig gedeeld en ontleed op Spotify. Denk maar aan jaargang 2017, toen elk nummer in de lijst van mol Eline leek te verwijzen naar een van de opdrachten.
 
Ook de achtergrondmuziek kan al eens een tipje van de sluier oplichten. In seizoen 7 bijvoorbeeld, was in de eerste aflevering het nummer ‘Ready or Not’ te horen, maar dan een bijzondere versie. Een stukje van de tekst was namelijk ingezongen door niemand minder dan… Elisabet, de mol. Ongetwijfeld zullen er ook dit jaar hints te ontdekken zijn in de soundtrack, maar de programmamakers zijn intussen zo gewiekst geworden in het verstoppen van die tips, dat je een volleerde molloot moet zijn om ze te vinden.

Om in de soundtrack van het huidige seizoen te speuren naar hints, vind je hieronder de playlist op Spotify.

Films

Bekijk alles
Top