Na het onderzoek naar mogelijke wedstrijdvervalsing op CSGO, dat gezamenlijk wordt gevoerd door de FBI en de commissie voor integriteit in esports ESIC, kondigde de ESEA eind vorige week de verbanning aan van vijf spelers die bij de zaak betrokken zijn.

 

De hele affaire begon na het uitlekken van een audiofragment uit oktober 2020. Daarin discussiëren verschillende leden van Team Rebirth over de beste manier om het verloop te wijzigen van twee wedstrijden uit de Mountain Dew League, een competitie die eigendom is van ESEA. Het fragment ging specifiek over wedstrijden tegen het team Russian Canadians. Meer dan waarschijnlijk waren sommige spelers van dat team ook bereid om de wedstrijden te vervalsen.

Afgelopen week verklaarde ESIC-commissaris Ian Smith dat verschillende MDL-spelers zouden zijn omgekocht door buitenstaanders en gokkantoren om aanzienlijke winst te boeken op wedstrijden waarvan zij de uitslag van tevoren kenden.

Het gevolg: de ESEA kondigde enkele dagen geleden aan dat de drie betrokken leden van Team Rebirth en de twee spelers van Russian Canadians met onmiddellijke ingang uit alle ESEA-competities worden geweerd, in ieder geval totdat het onderzoek is afgerond. “In het kader van het lopende ESIC-onderzoek schorsen we de spelers van Team Rebirth totdat het onderzoek is afgerond”, kondigde de ESEA aan in een verklaring op Twitter.

Dit zijn de gebande spelers:

– Sebastian “retchy” Tropiano (ChocoCheck)
– Kevin “4pack” Przypasniak (Inactive)
– Carson “nosraC” O’Reilly (ChocoCheck)
– Alex “vek” Voynov (OCG)
– David “J0LZ” Jolin (OCG)

De meeste van deze spelers zijn reeds weggestuurd door hun respectievelijke organisaties (OCG en Chococheck), met uitzondering van Carson “nosraC” O’Reilly en Kevin “4pack” Przypasniak, die naar verluidt met hun team een procedure zijn gestart bij de ESIC om de ten laste gelegde feiten te bepalen. Wat de toekomst van deze twee organisaties in ESEA Premier Season 36 betreft, die blijft enigszins onduidelijk. Chococheck zou invallers kunnen laten spelen die reeds bij het team geregistreerd zijn, maar voor OCG is de situatie problematischer. Zij beschikken niet over voldoende vervangers om het gat op te vullen.

Het moet gezegd dat de integriteit van de wedstrijden, waarop veel kijkers vaak weddenschappen afsluiten, een groot probleem is voor toernooiorganisatoren zoals ESEA. Het is trouwens ook daarom dat de FBI de zaak in handen heeft genomen en onderzoekt samen met de ESIC. Elke zaak in verband met gokken kan inderdaad worden overgenomen door het Federal Bureau of Investigation volgens de RICO Act, die tegen illegale praktijken is gericht. Riot Games heeft van zijn kant ook een intern onderzoek opgestart. En met reden, veel voormalige professionele CSGO-spelers schakelen over op de FPS Valorant op zoek naar een nieuwe heropleving in hun carrière. Sommigen, die al aanwezig zijn op de FPS van Riot Games, zouden betrokken kunnen zijn en daarom besloot de Californische studio zich er ook mee te bemoeien.

In ieder geval wordt verwacht dat de ESIC en de FBI hun verslag binnenkort zullen indienen. Sommige waarnemers van de scene vrezen nu al dat verschillende grote namen uit het Noord-Amerikaanse ecosysteem tevoorschijn zullen komen uit de hoge hoed.

Copyright afbeelding: Valve & ESIC