Cynthia Nixon wordt 55 jaar: de grootste momenten van een activistische actrice

Films | Door haar rol in ‘Sex and the City’ als Miranda is Nixon bij het grote publiek allesbehalve onbekend. De gekende actrice wordt aanstaande vrijdag 55, een ideale gelegenheid voor Pickx om haar meest iconische rollen in de picture te zetten. Daarnaast vervulde ze ook nog een andere rol: die van activiste.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Van 'Sex and the City' tot 'Ratched'

Cynthia Nixon begon haar acteercarrière op 12-jarige leeftijd. Ze ging van start in een aantal kleine rollen, die haar later naar grotere rollen brachten. Enkele daarvan waren: Miranda Hobbes in ‘Sex and the City’, samen met Sarah Jessica Parker, Kirstin Davis en Kim Cattrall. Die rol leverde haar in 2004 een Emmy Award op. Nadien schitterde ze nog in tientallen andere producties, waaronder in de Netflix-serie ‘Ratched’ met Sarah Paulson. Daarin speelt ze op prachtige wijze de rol van Gwendolyn Briggs in de thrillerachtige serie. Het is balanceren tussen lachwekkende scenes en stukken waar je koude rillingen van krijgt, uitersten waar Cynthia Nixon perfect mee om kan. Maar vandaag is ze wel veel meer dan enkel een actrice.

Activiste

Cynthia Nixon is sinds 2012 getrouwd met een vrouw waarmee ze zich als fervent verdediger van LGBT-rechten toont. Gedurende haar hele carrière zette de actrice zich in voor meer gelijkheid. In 2011 mobiliseerde ze bijvoorbeeld een ferme actie voor de legalisatie van het homohuwelijk in haar geboorteplaats New York. Sindsdien verdedigt ze de LGBT- en vrouwenrechten geregeld en vooral publiekelijk. Daarnaast strijdt ze ook tegen intimidatie- en wapengeweld. In 2006 moest Nixon een ander gevecht aangaan, dat tegen een agressieve borstkanker. Ook dat obstakel wint ze, zonder het grote publiek daarover in te lichten. Nadien moedigt ze duizenden vrouwen aan om zich te laten testen op de gevaarlijke kanker.

Ook actief in de politiek

Al deze activiteiten naast haar carrière op de filmset brengen Nixon veel verder dan ze voorheen had gedacht. Ze stelde zich bijvoorbeeld kandidaat voor de verkiezingen als gouverneur van de staat New York. Dat deed ze met verve door erg veel kritiek te hebben op het financiële beleid van huidig gouverneur Cuomo, wiens keuzes vooral ongunstig zijn tegenover de armste burgers. Haar promotiecampagne met video’s voor #MeToo en #TimesUp zorgen voor veel commotie. Met die campagne wil Nixon een einde maken aan de ongelijkheid door beleidskeuzes van machtshebbers. Volgens haar worden te veel burgers in de steek gelaten.

Haar kleinste geheimen

Wist je dat..? Cynthia Nixon haar stamboom reconstrueerde? Daarbij vogelde ze uit dat een van haar voorouders een moordenaar was! Martha Curnett werd in 1840 veroordeeld voor de moord op haar man met een bijl als moordwapen. Curnett bleek later het slachtoffer te zijn van partnergeweld. Een ander goed bewaard geheim van de actrice is dat ze al eens werd gearresteerd. Dat gebeurde bij een evenement dat ze als activiste bijwoonde om te pleiten voor een betere financiering van openbare scholen. We hoeven dus niet te twijfelen over haar kwaliteiten als actrice,  en al zeker niet over haar kwaliteiten als activiste. Ze is bereid om over lijken te gaan!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top