Vranckx: drie nieuwe Nomaden-reportages uit Afrika

Journalist Rudi Vranckx wil weten wat er gebeurt in de wereld, en waarom. Maar op zijn eentje kan hij onmogelijk overal ter plaatse zijn. Daarom stuurde hij een aantal van zijn Nomaden uit: jonge reporters die even nieuwsgierig zijn als hij. Vanaf zaterdag 10 april kan je hun reportages volgen op Canvas.

Het Autokerkhof van Europa (10 april)

Deze reportage van de hand van Simon Oeyen en Arnaud De Decker neemt je mee naar West-Afrika: de plek waar elk jaar honderdduizenden afgedankte Europese wagens naar worden verscheept. Hoewel ze hier de emissienormen niet meer halen, kunnen ze daar nog jaren rondrijden. Het addertje onder het gras is dus dat die auto’s een gevaar vormen voor de gezondheid en veiligheid van de bevolking. De twee Nomaden trokken naar Guinee, dat ook wel de autovuilnisbak van Europa genoemd wordt.

A Girl’s Gaze (17 april)

De reporters achter deze aangrijpende documentaire zijn Anke Dirix en Roel Nollet. Zij trokken naar Malawi, een van de Afrikaanse landen die het hardst getroffen worden door de klimaatverandering. Jaar na jaar mislukt de oogst en door aan de armoede te ontsnappen trouwt bijna de helft van de meisjes voor ze achttien zijn. Een ander deel stapt in de prostitutie om toch maar iets van geld binnen te krijgen. De journalisten onderzoeken de link tussen de klimaatverandering en gendergeweld.

Austin Grounds (24 april)

Voor deze reportage sloegen drie Nomaden de handen in elkaar. Engel Doyen, Wolf Doyen en Rien Bauwens trekken naar Mathare, een sloppenwijk op een boogscheut van het centrum van de Keniaanse hoofdstad Nairobi, waar naar schatting vijfhonderdduizend inwoners samenleven op een oppervlakte van nog geen vier vierkante kilometer. De armoede is er extreem. In het midden van de sloppenwijk ligt ‘Austin Grounds’, het voetbalveld van profvoetballer Austin Ajowi. Hij traint er zo goed als elke dag met de kinderen. Dankzij de sport krijgen zij kansen die ze anders nooit gekregen hadden.

Bekijk ‘Vranckx: drie nieuwe Nomaden-reportages uit Afrika’ op 10 april om 20u10 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top