De nazaten van 'Twin Peaks', een serie die de televisie beïnvloedde

Televisie en streaming zouden vandaag niet hetzelfde zijn zonder David Lynch en Mark Frosts meesterwerk. De serie draait om de moord op Laura Palmer, een tiener die in een klein, geïsoleerd stadje genaamd Twin Peaks woont. De televisiewereld werd volledig op zijn kop gezet door het verhaal, dat andere series inspireerde. Tegenwoordig kunnen we stellen dat alle series een beetje 'Twin Peaks' in hun DNA hebben, dus maakte Proximus Pickx een lijst van de beste nazaten.

Bates Motel

‘Bates Motel’ is dan wel een prequel op Hitchcocks ‘Psycho’, toch is de serie grotendeels geïnspireerd op ‘Twin Peaks’. De sfeer en de mechanica die van een moord uitgaan en de kijker in staat stelt de bewoners van White Pine Bay te ontdekken, doen denken aan de serie van David Lynch. Bovendien steekt de producent ‘Bates Motel’, Carlton Cuse, het niet onder stoelen of banken en geeft hij toe dat hij en Kerry Ehrin tijdens de opnames veel aan ‘Twin Peaks’ hebben gedacht. "Er waren maar 30 afleveringen. Kerry en ik vonden dat het aan ons was om de extra 70 afleveringen te maken die dit drama had moeten hebben", vertelt Cuse aan Deadline. Eén van Lynch' grootste invloeden was Alfred Hitchcock, dus het verweven van de twee series is totaal gerechtvaardigd. ‘Bates Motel’ gaat voor het eerst dieper in op de diepe relatie tussen Norman Bates en zijn moeder Norma, in een poging haar te personifiëren en te vermenselijken. Iets dat helemaal niet naar voren komt in de grootste horrorfilm die de cinema ooit gekend heeft.
 
Ontdek ‘Bates Motel’ op Netflix. Meer info over de tv-optie All Stars (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug. 

Desperate Housewives

Marc Cherry's succesvolle serie is ver verwijderd van de duistere sfeer van ‘Twin Peaks’, maar niettemin vallen veel elementen tussen de series samen. Het beginpunt van beide series is de dood van een personage in het verhaal. Hoewel het in 'Desperate Housewives' om de zelfmoord van Mary-Alice gaat en niet om haar moord, is het verhaal opgebouwd rond de gevolgen van deze tragische gebeurtenis. De overledene neemt hier zelfs de plaats in van de verteller met een voice-over. Bovendien wordt de overleden Mary-Alice gespeeld door Brenda Strong, die ook Mrs. Jones speelt in ‘Twin Peaks’. Net als David Lynch doorbreken de producers de codes van de soap-opera (sentimentele soap) om er een zweem van ironie in te leggen, flirtend met serieuze en soms zelfs smerige onderwerpen die doen denken aan ‘Twin Peaks’. Maar de ultieme vergelijking die tussen de twee universums is zonder twijfel de aanwezigheid van Kyle MacLachlan, de hoofdrolspeler van ‘Twin Peaks’, die inpikt vanaf het tweede seizoen van ‘Desperate Housewives’.

Riverdale

Een stad die in veel opzichten doet denken aan de stad van Laura Palmer. De serie wordt vaak vergeleken met een tienerversie van ‘Twin Peaks’ voor de Netflix-generatie. Ook al is de serie aangepast aan Archie Comics, de visuele identiteit van Riverdale is geïnspireerd op het Peaks universum. De mistige bergen, het spel van blauwachtige en rozeachtige lichten, retro-referenties naar de stijl van de jaren vijftig: elementen die we allemaal terugvinden in ‘Twin Peaks’. Buiten deze knipogen begint het verhaal ook met de moord op een tiener die de rust van de stad zal verstoren. Een bekend gezicht dat we ontdekten in ‘Twin Peaks’ bevestigt het samenbrengen van de twee series, want Mädchen Amick vertolkt de rol van moeder van een van de hoofdpersonages.
 
Ontdek ‘Riverdale’ op Netflix. Meer info over de tv-optie All Stars (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug. 

X-Files

Er hangt een sfeer van ‘Twin Peaks’ in de ‘X-Files’. Hoewel de serie twee jaar na het tweede seizoen van ‘Twin Peaks’ van start ging, was het een van de eerste die knipoogde naar Lynch' cultwerk. Nog steeds in een universum van politieonderzoeken, laat ‘X-Files’ zaken opduiken die niet werden opgelost en paranormaal zijn. Ook al zijn de middelen die voor de twee reeksen zijn gebruikt niet vergelijkbaar, toch kan je niet ontkennen dat de beelden, met name in de keuze van de kleuren en fotografie, zeer gelijkaardig zijn. Een andere aanwijzing die de fans van ‘Twin Peaks’ niet kon ontgaan, is de foto van Laura Palmer in het kantoor van agent Mulder. Het bleek gewoon een meisje te zijn dat er erg op leek, gewikkeld in plastic.

Films

Bekijk alles
Top