Nu Parijs-Roubaix door de coronacrisis werd verplaatst naar oktober, herwint de Brabantse Pijl haar positie als overgangswedstrijd van de Vlaamse klassiekers naar het betere klimwerk in de Ardennen. Het is nu de vraag wie Julian Alaphilippe zal opvolgen aan de finish in Overijse? 
Door het uitstel van de laatste kasseiklassieker in Noord-Frankrijk, wordt de Brabantse Pijl de volgende krachtmeting voor renners die in het klassieke voorjaar willen schitteren. De wedstrijd vormt de ideale overgang voor het peloton dat in de laatste weken de korte, steile en met kasseien belegde bergjes in de Vlaamse Ardennen kreeg te verwerken, richting de meer lastige en langere heuvels in het zuiden van ons land. Traditioneel wordt de Brabantse pijl gewonnen door een renner met grote motor, maar na de razendspannende klassiekers belooft ook de wedstrijd in de provincies rond Brussel een spektakel op te leveren. Net als vorig jaar, toen Julian Alaphilippe voor het eerst zegevierde in zijn tenue als wereldkampioen op zeven oktober.

Vorig jaar versloeg Alaphilippe de Nederlander Mathieu van der Poel en Benoît Cosnefroy in een driemansprint in Leuven. Het is nog maar de vraag of de wereldkampioen zijn goede vorm van de voorbije wedstrijden nog kan aanscherpen, want in de Ronde Van Vlaanderen moest hij na een korte versnelling de concurrentie al laten begaan.
 
De Moskesstraat weer doorslaggevend?

In de 61e editie van deze wedstrijd moeten de renners een dertigtal heuvels trotseren, waarvan ook nu de meeste met kasseien zijn gelegd. In totaal moeten de renners 200 kilometer afleggen. Vermoedelijk zorgt de gevreesde Moskesstraat opnieuw voor spanning, want de verharde heuvel van 550 meter met een stijgingspercentage van 17% staat opnieuw op het programma. Sinds de kuitenbijter vorig jaar op het parcours werd geïntroduceerd is menig parcourbouwer fan van de korte maar lastige klim. Ook op het parcours van het wereldkampioenschap dat in september in Leuven wordt georganiseerd, moeten de renners de Moskesstraat over. Dit jaar krijgt de heuvel nog een grotere rol, want in de aanloop naar de berg wordt de ‘Schavei’ dit jaar niet aangedaan. In die straat van 600 meter aan een stijgingspercentage van 6% zijn momenteel wegenwerken aan de gang, waardoor ze ontbreekt in de drie lussen van 20 kilometer rond Overijse.
 
Wout van Aert voor het eerst aan de start

Grote afwezigen in de Brabantse pijl zijn Mathieu van der Poel, die de Ardennenklassiekers aan zich laat voorbijgaan om zich te focussen op zijn voorbereiding op het mountainbiken, en wereldkampioen Alaphilippe. Wout van Aert start wel in Overijse. De winnaar van Gent-Wevelgem komt voor het eerst aan de start in de Brabantse Pijl en voegde door het uitstel van Parijs-Roubaix nog enkele Ardennenklassiekers toe aan zijn programma. Van Aert zal dit jaar voor de tweede keer van start gaan in de Amstel Gold Race. Maar zowel Van Aert als Alaphilippe zullen zich woensdag moeten behoeden voor een resem andere favorieten die de wedstrijden in de Ardennen genegen zijn. Ook Tim Wellens, Michael Matthews, Tom Pidcock, Benoît Cosnefroy, Greg Van Avermaet, Anthony Turgis en Sonny Colbrelli maken namelijk hun opwachting.

Op dezelfde dag wordt ook de vrouwenwedstrijd gereden. Daarin wordt een opvolger gezocht voor de Australische Grace Brown. U kan deze wedstrijd hier live volgen op Proximus Pickx in livestream.
 
Volg de Brabantse Pijl voor mannen kan U vanaf vanaf 15u15 volgen op Eén.