One day, one goal: Alexandre Pato legt Camp Nou na amper 24 seconden het zwijgen op

Alexandre Pato stond jarenlang te boek als een enorm groot talent, maar hij wist de verwachtingen nooit helemaal in te lossen. De Braziliaanse aanvaller wist desondanks toch een paar straffe prestaties neer te zetten, zoals tijdens die avond in september 2011 in Camp Nou.

Op 13 september 2011 ontving FC Barcelona in de Champions League AC Milan. Een absolute topmatch tussen twee enorm grote clubs. Beide teams waren de favoriet in Groep H, waar ook Plzen en Bate Borisov actief waren. Bij AC Milan speelde toen Alexandre Pato.

De Braziliaan is op dat moment 22 jaar en wordt aanzien als een toekomstige wereldtopper. Hij sukkelde in die periode met de nodige blessures, maar als hij op het veld stond wist hij meermaals zijn goaltje mee te pikken. Dat mocht de verdediging van FC Barcelona al snel aan den lijve ondervinden…

Snel doelpunt

De wedstrijd begon meteen aan 100 km/u. Na 19 seconden kreeg Pato de bal en met zijn snelheid omspeelde hij al snel drie spelers van FC Barcelona. Daardoor kwam hij oog in oog te staan met doelman Victor Valdes en hij plaatste de bal tussen diens benen. Zo werd het na amper 24 seconden al 0-1.

FC Barcelona had een sterk team en wist een aantal maanden later niet voor niets de Champions League te winnen. Via Pedro en David Villa kwam de ploeg van Pep Guardiola weer op voorsprong. In de blessuretijd wist Thiago Silva echter nog de 2-2 te scoren. Barcelona wist uiteindelijk de groep te winnen, net voor AC Milan. De twee kwamen elkaar in de kwartfinales weer tegen en daar trok Barça aan het langste eind. Het werd 3-1 in Camp Nou.

Een verspild talent

Pato leek dat seizoen volledig te gaan doorbreken, maar dat gebeurde uiteindelijk niet. Hij wist zich niet als aanvalsleider door te zetten. Trainer Massimiliano Allegri gaf de voorkeur aan Zlatan Ibrahimovic, maar het seizoen nadien vertrok de Zweed. Pato was de eerste keuze om hem te vervangen, maar hij was te vaak geblesseerd. Het bestuur van AC Milan verloor zijn geduld en zette de spits op de transferlijst.

In januari 2013 werd hij verkocht aan SC Corinthians. Een jaar later verhuurde die club hem aan Sao Paulo, nadat hij door fans van zijn eigen team werd aangevallen omwille van zijn matige prestaties. In 2016 ging hij opnieuw zijn kans in Europa, waar hij voor Chelsea tekende. Dat avontuur duurde amper zes maanden en via Villarreal belandde hij zelfs bij het Chinese Tianjin Quanjian.

Pato keerde daarna terug naar Sao Paulo en was sinds de zomer van 2020 een vrije speler. Enkele weken geleden vond hij een nieuwe club in de Verenigde Staten, waar Orlando City zijn komst aankondigde. Alexandre Pato is ongetwijfeld een geweldige speler, maar hij heeft het zelden bewezen tijdens zijn carrière.

Fan van onze serie? Herbeleef het doelpunt van Baghdad Bounedjah, die Algerije in vuur en vlam zet.

Voetbal

Bekijk alles
Top