David Haye versloeg in 2009 onverwacht de Russische reus Valuev in het wereldkampioenschap

Sport |
De mythe van David versus Goliath vond zijn belichaming in de echte wereld op 7 november 2009. Op die dag griste de Britse bokser David Haye de kampioenschapsriem uit de machtige handen van de Russische kolos Nikolay Valuev. Het gevecht, dat de geschiedenisboeken inging als een van de onwaarschijnlijkste kampen ooit, liet Haye allesbehalve ongedeerd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een grotere tegenstander voor de Brit kon men zich nauwelijks voorstellen, het verschil tussen de twee opponenten was zo groot dat sommigen zich nog steeds afvragen hoe zo'n wedstrijd mogelijk was. Nadat hij wereldkampioen in lichtzwaargewichten was geworden, besloot de Brit David Haye over te stappen naar de zwaargewichtcategorie, d.w.z. meer dan 90 kg. Met zijn 191 centimeter had de bokser de ambitie om de wereldtitel te behalen, maar daarvoor moest hij eerst zijn kolossale tegenstander bekampen.
 
Nikolai Valuev is in veel opzichten buitengewoon. Met zijn lichaamslengte van 216 cm en 148 kg vers aan de haak, verdiende Valuev meer dan ooit zijn bijnaam als "Russische reus". We hoeven dan ook niet te zeggen dat hij minstens een hoofd uitstak boven zijn tegenstanders. Met zijn lichaamsbouw werd de kolos in 2005 en 2008 wereldkampioen zwaargewicht. Tot dan toe had Valuev ook maar één gevecht in zijn carrière verloren. Voor Haye zou het duel geen sinecure worden.
 
Een gebroken hand
 
Net als de David uit de legende wist Haye dat hij een list zou moeten gebruiken om zijn Goliath te laten struikelen. En dat hij ook geduld zou moeten oefenen. Vanaf het begin begon de Brit daarom aan een lange reeks van stoten en ontwijken. De missie was om de Russische reus zo vaak mogelijk te raken en uiteraard om zijn verwoestende klappen te vermijden.
 
Geconcentreerd bewerkte Haye zijn tegenstander twaalf ronden lang. De Brit cirkelde regelmatig om Valuev heen en sloeg met snelle slagen op de Russische kolos. Die laatste kon de Brit niet bijhouden en zag zich na enkele rondes genoodzaakt om vooral defensief te spelen.
 
Op een gegeven moment slaagde Haye erin de titelverdediger op het hoofd te raken. Bij die slag brak de Britse bokser zijn rechterhand en moest het gevecht voortzetten met voornamelijk links. Met een paar seconden te gaan, haalde Haye daarna een prachtige combo uit, onderbroken door een schroeiende kinhaak. De Russische reus wiebelde en het publiek hield zijn adem in. Maar Valuev bleef uiteindelijk staan.
 
"Godzilla en King Kong"
 
Ondanks de pijn en zijn buitengewone tegenstander, won Haye uiteindelijk het gevecht dankzij een meerderheidsbesluit van de jury. De Brit werd daarmee de tweede bokser die kampioen zwaargewicht werd na een eerdere bekroning tot kampioen licht zwaargewicht.
 
David Haye had zich als nooit tevoren op dit doel voorbereid. "Ik heb heel hard getraind voor dit gevecht. Ik was in topconditie, ik was 29, ik was in de bloei van mijn leven. Ik was klaar voor alles waarmee hij [Valuev] me kon bekampen."
 
De nieuwe kampioen had zelfs een truc bedacht om zich mentaal voor te bereiden op de confrontatie met de Russische reus. “Tussen de trainingen door keek ik vaak dvd's van King Kong, Godzilla of Frankenstein, gewoon om mijn geest gefocust te houden op de taak die voorhanden was en mezelf te herinneren aan de omvang van de uitdaging", legde hij daarna uit.
 
Nikolai Valuev zou na dit verlies met pensioen gaan. David Haye behield zijn titel tot 2011. In dat jaar verloor hij zijn titel aan de Oekraïner Wladimir Klitschko.
 
Andermaal ... In de sport is alles mogelijk!
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top