Kan FC Porto met behulp van Mbemba stunten tegen Chelsea?

UEFA Champions League |

Porto is misschien wel dé ontdekking van deze Champions League-editie. Nadat de Portugese club Juventus uit het toernooi knikkerde, treedt het volgende week aan tegen Chelsea. Het geheim van Porto’s succes ligt misschien wel in hun defensie met verdedigers Pépé en Chancel Mbemba die het Portugese doel al het hele seizoen heel goed bewaken.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Niemand in Porto kan nog om de 26-jarige Chancel Mbemba heen. De voormalige centrale verdediger van Anderlecht en Newcastle United zorgt in samenwerking met Pépé ervoor dat FC Porto dit seizoen zeer weinig doelpunten slikt. 

Het ging Mbemba niet altijd voor de wind. Toen hij in 2018 bij FC Porto aankwam heeft hij flink moeten knokken om een plaatsje in het team te veroveren van coach Sergio Conceiçao. Dat hij uitgerekend dit seizoen zo standvastig presteert en bijna altijd in de basis staat, is dan ook een grote verdienste. Bovendien heeft Mbemba in deze fase van de Champions League een grote troef in handen: hij speelde drie seizoenen in Engeland en weet dus als geen ander hoe Chelsea aan de aftrap zal verschijnen.

Gemengde zaak in Newcastle

In 2011 ontdekte RSC Anderlecht een diamant in het hart van Congo. Een jonge speler die luisterde naar de naam Chancel Mbemba speelde de pannen van het dak bij een lokale club en kon het met zijn kwaliteiten volgens de scouts van Anderlecht zeer ver schoppen. Anderlecht nam het jonge talent over liet hem in 2013 debuteren tegen KSC Lokeren. De scouts van Anderlecht leken hun gelijk te krijgen want Mbemba etaleerde tijdens zijn eerste seizoen in de Jupiler Pro League meteen al zijn kwaliteiten. Na twee seizoenen bij paarswit toonde het Engelse Newcastle United interesse naar de diensten van Chancel Mbemba.

Tijdens zijn eerste seizoen in de Premier League leek er geen vuiltje aan de lucht te zijn. Mbemba speelde 33 keer mee en presteerde naar behoren. Zijn team deed dat echter niet en zakte aan het einde van het seizoen naar de Championship, de Engelse tweede klasse. Gelukkig voor Mbemba promoveerde Newcastle meteen terug naar de Britse Premier League, al moet gezegd worden dat hij plots heel wat minder kansen kreeg. Het daaropvolgende jaar ging het van kwaad naar erger: waar hij in de Championship nog twaalf keer mocht aandraven, was dat tijdens zijn tweede seizoen in de Premier League pas negen keer.

Van aangeschoten tot gegeerd wild

Het was duidelijk: Chancel Mbemba werd naar de uitgang geduwd en dat leidde tot een overstap naar FC Porto. In de Portugese hoofdstad leek zich eenzelfde scenario te voltrekken: Mbemba leek geen aanspraak te kunnen maken voor een basisstek bij Porto FC. Dat bewijzen ook de cijfers: hij speelde slechts drie wedstrijden tijdens zijn eerste jaar in Zuid-Europa. Gelukkig kon Mbemba wel punten scoren door zijn team te helpen bij het winnen van de Portugese beker en de titel.

Dankzij zijn torenhoge inzet en weerbarstigheid kreeg Chancel Mbemba steeds meer kansen van Sergio Conceiçao. In het seizoen 2019-2020 speelde Mbemba maar liefst 26 keer voor Porto en daarmee lijkt de trein opnieuw te zijn vertrokken. Ook dit seizoen drukt hij zijn stempel: dankzij ijzersterk verdedigend werk tegen Juventus in de Champions League kon Porto doorstoten naar de kwartfinales waarin de ploeg het komende woensdag zal opnemen tegen Chelsea. Dat verdedigende werk is ook andere topclubs uit Europa niet ontgaan: naar verluidt zou Liverpool en Napoli interesse hebben getoond in de centrumverdediger van Porto. Wat er ook van zij, één ding staat vast: Chancel Mbemba zal van onschatbare waarde zijn voor maar één team en dat is FC Porto.

Door de opgelegde coronamaatregelen wordt het duel tussen Portugal en het Verenigd Koninkrijk in het Estadio Ramon Sanchez-Pizjuan in Sevilla gespeeld. Hopelijk kan FC Porto van deze uitzonderlijke omstandigheden profiteren om net zoals in 2004 Europese successen te boeken.  
 

Speeltijden kwartfinales UEFA Champions League:

Woensdag 7 april

UEFA Champions League Multilive: vanaf 20:15 op Proximus Sports 1
Bayern München - Paris Saint-Germain: vanaf 20:50 op Proximus Sports 2
FC Porto - Chelsea: vanaf 20.50 uur op Proximus Sports 3

Volg alle wedstrijden van de UEFA Champions League via de kanalen van Proximus Sports. Het verdere verloop van de Champions League kan je volgen op de Proximus Sports-kanalen, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top