Peter Sagan is dit jaar einde contract en daar zijn prestaties de laatste maanden het niveau dat we van de drievoudige wereldkampioen gewoon zijn niet halen, twijfelt zijn teambaas aan de verlening van zijn contract. 
“We zijn hem dankbaar voor wat Sagan de laatste jaren voor ons deed. Onze sponsoren zijn blij met zijn bijdrage en de vele overwinningen, maar hij nadert het einde van zijn carrière”, zei Bora-baas Ralph Denk een paar dagen geleden in de Duitse pers. “We moeten ons afvragen of we hem willen blijven betalen, of dat het beter is om op jonge talenten te wedden." In een interview met Cyclingnews reageerde Sagan op de mening van zijn teambaas: “Eerlijk gezegd, ik ben 31 jaar oud. Ik ben nog niet toe aan mijn slotstuk (…). Als Ralph denkt dat hij me niet meer nodig heeft in zijn ploeg om overwinningen te halen, dan zal ik de eerste zijn om een team te vinden dat me echt wil.”
 
Rotseizoen
 
Toch moet het gezegd worden dat de Slovaak de laatste tijd weinig potten kon breken. Hoewel hij al 114 overwinningen op zijn kerfstok heeft staan, stelde hij vorig jaar teleur. Ook 2019 bracht weinig successen en dat staat in schril contrast met zijn voorgaande jaren, waarin hij onder anderen Parijs-Roubaix en twaalf ritten in de Ronde van Frankrijk won. Vorig jaar moest Sagan zelfs de duimen leggen voor Sam Bennet, die de groene trui won. Sinds 2012 won Sagan die trui jaar na jaar… Een klein lichtpuntje in zijn seizoen van vorig jaar, was wellicht de etappezege in de Ronde van Italië.
 
Het bleek later klein lichtpuntje te zijn, want de renner kende ook een moeilijke start van het huidige seizoen. In februari testte hij positief op het coronavirus waardoor zijn voorbereiding op de klassiekers in het gedrang kwam. Hoewel zijn niveau menig wielerliefhebber zorgen baart, was zijn vierde plaats in Milaan-Sanremo opnieuw een lichtpuntje. Een week later kon Sagan zelfs bevestigen met een rit in de Ronde Van Catalonië.
 
In verval, maar nog steeds aanwezig
 
Bij de jonge generatie renners wordt Sagan inmiddels als een oude rot gezien. Hoewel hij pas 31 jaar oud is, kunnen we uit zijn resultaten van de laatste seizoenen afleiden dat hij richting de herfst van zijn carrière evolueert. Bovendien was Sagan ook een heel jong talent dat al op 20-jarige leeftijd de ene overwinning na de andere haalde. Het lijkt dan maar normaal te zijn dat zijn niveau minder en minder wordt.
 
Toch heeft de renner inmiddels een van de hoogste salarissen van het seizoen. Het is nog afwachten hoe lang we Sagan nog in actie zullen zien, laat staan dat hij de groene trui weer wint of overwinningen haalt in de klassiekers. Hij zal die overwinningen in ieder geval nodig hebben om zijn werkgever te bewijzen dat het te vroeg is om Sagan met pensioen te sturen.
 
Hoe Sagan zal presteren in De Ronde van Vlaanderen van morgen, valt ook af te wachten. Dat hij net nu iets beter voor de dag komt, suggereert hij dat zijn ‘supercompensatie’ net op het juiste moment komt. Kan hij het de ‘gouden drie’ met Julian Alaphilippe, Wout Van Aert en Mathieu van der Poel morgen lastig maken?