One day, one goal: Bagdad Bounedjah stuurt Algerije naar de top van Afrika

Op 19 juli 2019 overwon Algerije Senegal om opnieuw over Afrika te heersen, bijna 30 jaar na hun eerste titel in de Africa Cup of Nations. De held van de avond? Baghdad Bounedjah, scorer van het snelste doelpunt in de geschiedenis van de CAN-finale.

Nadat Senegal en Algerije elkaar een paar weken eerder in de groepsfase hadden ontmoet, stonden ze opnieuw tegenover elkaar in de finale van de CAN in Egypte. Het waren de Algerijnen die aan het langste eind trokken (1-0) in dit duel tussen twee van de beste ploegen in het Afrikaanse voetbal, door velen beschouwd als serieuze kandidaten voor de eindzege.
 
Om de finale te bereiken, moesten de Fennecs hard werken. Ze moesten eerst penalties nemen tegen de Ivorianen en daarna extra tijd tegen Nigeria. De lions van Teranga, die achter Algerije als tweede eindigden in hun groep, wonnen hun drie vorige wedstrijden met de kleinst mogelijke marge tegen Oeganda, Benin en Tunesië.

Wedstrijd op z’n kop

De Fennecs, die voor het eerst sinds 1990 weer in de finale staan, zijn licht favoriet in het Cairo International Stadium. De Algerijnen, onder aanvoering van aanvoerder Riyad Mahrez, zijn op volle sterkte, terwijl Senegal zonder hun sterspeler Kalidou Koulibaly zit door een schorsing. Zijn vervanger, Salif Sané, zette de wedstrijd twee minuten na de aftrap onbedoeld op zijn kop.
 
Nadat hij de bal op het middenveld had opgevangen, zette Ismael Bennacer Baghdad Bounedjah op links klaar. De aanvaller van Al Sadd SC brak door de Senegalese verdediging om vervolgens op Sané te botsen. De vervanger van Koulibaly blokt het schot met de rechtervoet, waardoor de bal even de lucht in vloog alvorens hij toch in de bovenhoek van het net van Alfred Gomis stuiterde, die niet in staat was om het te verhinderen.

Indrukwekkende statistieken

Met een schot op doel en een doelpunt na slechts twee minuten, kon Algerije zich nauwelijks een betere start van de finale wensen. De Fennecs enige doel was om dat kostbare voordeel te beschermen. De Lions waren nooit in staat om terug in de wedstrijd te komen. Ze dachten na een uur de draad terug op te pikken dankzij een penalty, maar de videoassistentie besliste anders. Aan het einde van de wedstrijd was Algerije voor de tweede keer in zijn geschiedenis kampioen van Afrika.
 
Baghdad Bounedjah, relatief onbekend buiten Afrika, mag zich nochtans een van de meest productieve aanvallers van het continent noemen. De inwoner van Oran is de afgelopen jaren het hof gemaakt door een aantal Europese clubs, maar heeft nog nergens toegezegd. De 28-jarige Algerijn, die voor ES Sahel speelde, is sinds 2015 een vaste waarde bij de Qatarese club Al Sadd SC, waar hij naast Xavi speelde. Hij is er verreweg de topscorer aller tijden met een indrukwekkende score van 140 doelpunten in 129 wedstrijden.
 
Ben je een fan van onze serie? Bekijk Bellarabi's doelpunt, de snelste in de geschiedenis van de Bundesliga.

Nieuws

Bekijk alles
Top