Belgische songwriters uit het folkgenre

Proximus Pickx eert de artiesten die echt alles kunnen in de muziek. Zij schrijven hun nummers zelf en zingen ze daarna nog eens perfect. Vandaag maak je kennis met vier grote Belgische songwriters in het folkgenre.

Urban Trad

Zegt deze groep je niets? Het zou goed kunnen, want het voorbije decennium zijn ze vaker uit de media dan in de media geweest. Vorig jaar kondigde de band aan dat ze er definitief een punt achter zetten. Maar het nummer ‘Sanomi’, zal altijd een belletje doen rinkelen. ‘Urban Trad’ trok er namelijk mee naar Letland om de Belgische eer te verdedigen op het Eurovisiesongfestival van 2003.
 
De Belgische folkgroep werd opgericht in 2000 en bestond uit zowel Vlaamse als Waalse leden die samen sleutelden aan de nummers. Wat hen dan precies speciaal maakte? Naast Frans en Engels, zong ‘Urban Trad’ ook in een zelf verzonnen taal. Niemand dacht dat ze daarmee konden overtuigen op het songfestival, maar tegen alle verwachtingen in haalden ze toch een mooie tweede plaats.
 

Laïs

Ook deze Belgische groep gaf een extra twist aan haar nummers. De drie zangeressen van Laïs schreven zelf liedjes, op basis van oude teksten die teruggaan tot de middeleeuwen. Als je dat samenvoegt met hun typerende harmonische samenzang, krijg je een stijl die je uit de duizenden kan herkennen.
 
Hun bekendste hit is zonder twijfel ‘’t Smidje’. Je kan geen enkele chirofuif of trouwfeest verlaten zonder het alombekende dansje op dit nummer uit te voeren. In 2019 kwamen de drie dames nog uit met een nieuw album: ‘25’. De kritieken over de nieuwe nummers zijn niet onverdeeld positief, maar de plaat bevat ook opnieuw opgenomen oude nummers die het nog steeds even goed doen.

Kadril

Dit is een speciaal jaar voor de Vlaamse folklegende Kadril: de band viert haar 45ste verjaardag. In 1976 ontstond de folkgroep uit de toenmalige jeugd- en natuurbeweging Wielewaaljongeren. Door de jaren heen is de bezetting vaak veranderd, maar het principe blijft hetzelfde. Kadril brengt zelfgeschreven folk.
 
Het meest recente album ‘Archaï’ kwam uit in 2014, sindsdien zijn er geen nieuwe releases meer gebeurd. De band is echter nog steeds actief en kijkt er naar uit om tijdens dit feestjaar nog eens op te kunnen treden. Zangeres Kimberly Claeys is alvast positief: “45 jaar Kadril zal niet onopgemerkt passeren.”
 

Bobbejaan Schoepen

De oudste in de lijst, maar één om nooit meer te vergeten. Modest Hyppoliet Joanna Schoepen, zoals Bobbejaan echt heette, was Vlaamse zanger, gitarist, entertainer, acteur, kunstfluiter, oprichter van pretpark Bobbejaanland en natuurlijk songwriter. Hij schreef zijn nummers zelf, maar niet volledig uit de losse pols. Vaak waren het Zuid-Afrikaanse of Engelstalige nummers die hij naar zijn hand zette.
 
Bobbejaan Schoepen vertegenwoordigde België op het tweede Eurovisiesongfestival in 1957 met ‘Straatdeuntje’. Hij behaalde een gedeelde achtste plaats met Zwitserland. Een jaar later bracht hij zijn meest bekende hit uit: een eigen versie van ‘A pub with No Beer’ van Slim Dusty. Zelfs na zijn overlijden in 2010, is het haast onmogelijk om ‘Café zonder Bier’ niet te kennen.

Muziek

Bekijk alles
Top