Drie weken na de start van ESL Pro League 13 zijn de finalisten eindelijk bekend. Daarom geven we hieronder een samenvatting van de belangrijkste gebeurtenissen in de groepsfase, mocht je een opfrisser nodig hebben vooraleer de play-offs van start gaan.

 

Voor de Pro League van 2021 werden in totaal 24 teams geselecteerd. Die strijden voor een prijzenpot van meer dan 600 000 euro. De teams werden onderverdeeld in vier groepen, en elk team speelde in totaal vijf wedstrijden. Alle wedstrijden vinden dit jaar online plaats: normaal gingen de play-offs in Malta door, maar die plannen werden gedwarsboomd door de pandemie. Hoe het volledige format in zijn werk gaat, kan je in dit artikel terugvinden.

Groep A

Deze groep bevatte maar liefst drie teams die met een nieuwe line-up aan het toernooi begonnen. FunPlus Phoenix rekende op ex-ENCE lid Miikka ‘suNny’ Kemppi om hen naar de play-offs te loodsen. Het Deense Heroic begon aan haar eerste toernooi met Ismail ‘refrezh’ Ali en Rasmus “sjuush” Beck. OG rekende dan weer op aanwinst Nikolaj ‘niko’ Kristensen om Nathan ‘NBK-‘ Schmitt te doen vergeten.

De grote winnaar van Groep A werd Heroic. De Denen stelden met hun nieuwe spelers meteen orde op zaken en wonnen elk duel in de groepsfase, gedirigeerd door in-game leader Casper ‘cadiaN’ Møller. Ook de transfer van Funplus Phoenix pakte goed uit. SuNny leidde zijn team naar een derde plaats dankzij overwinningen tegen OG, BIG en Renegades.

© HLTV

De internationale line-up van Complexity zocht en vond bevestiging. De Amerikaanse organisatie koos voor een mengeling van Denemarken, Bulgarije, Australië en de Verenigde Staten, maar de cultuursverschillen speelden hen geen parten. Integendeel, dankzij sterke prestaties van Benjamin ‘blameF’ Bremer en Valentin ‘poizon’ Vasilev eindigde Complexity op de tweede plek in de groep.

BIG was de grootste teleurstelling van deze groep. De Duitsers stegen vorige zomer vanuit het niets naar de eerste plaats in de wereldranglijst van HLTV. Met de laatste plaats in Groep A lijkt aan die periode definitief een einde te zijn gekomen. De troepen van tabseN werden in Katowice kansloos uitgeschakeld en ook in de ESL Pro League konden ze enkel winnen van Complexity.

Groep B

Groep B stond ook bekend als de Europese groep des doods. Met ronkende namen als Vitality, G2, ENCE en Faze zou een plekje in de play-offs geen eenvoudige opdracht worden. Deze groep stond voornamelijk in het teken van G2: de Franse organisatie gooide recent het roer om door afscheid te nemen van CS-legende KennyS. Met de terugkeer van Audric ‘JaCkz’ Jug en Nikola ‘NiKo’ Kovac als AWPer mocht de kwalificatie geen probleem worden.

De hooggespannen verwachtingen werden grotendeels ingelost. G2 eindigde ondanks uitschuivers tegen mousesports en ENCE op de tweede plaats in de groep. Dankzij stunts tegen G2 en Vitality verzekerde ook ENCE zich van een plaats in de volgende ronde. Enkel Aleksi ‘allu’ Jalli blijft over van de line-up die ooit Astralis het vuur aan de schenen legde. De Israëliër Lotan ‘Spinx’ Giladi lag aan de basis van de kwalificatie met een ADR van 96,6 in de partij tegen G2.

© HLTV

De verrassing van groep B kwam van Ninjas In Pyjamas. De vroege uitschakeling in IEM Katowice bleef niet rondspoken in de hoofden van de Zweden: na een nederlaag tegen G2 pakten Ninjas In Pyjamas het maximum van de punten. Met Heroic als de winnaar van groep A wordt de match voor de halve finales dus een Scandinavisch onderonsje.

Zowel FaZe als mousesports kenden tegenvallende resultaten. Met Finn ‘karrigan’ Andersen haalde FaZe een oude bekende terug als in-game leader. Het Europese superteam heeft duidelijk nog veel werk voor de boeg, want zowel G2, NIP als Vitality bleken te sterk. Karrigan & co konden wel winnen van mousesports, dat de groep met slechts één overwinning afsloot. CS-veteraan Chris ‘chrisJ’ de Jong op de bank zetten was een gedurfde keuze. Zijn vervangers hebben die leemte nog niet kunnen opvullen.

Groep C

Zuid-Amerikaanse CS:GO fans vestigden alle hoop op Groep C: met Furia, MIBR en TeamOne telde deze poule maar liefst drie Braziliaanse organisaties. De Oost-Europese derby tussen Gambit en Natus Vincere was een ander duel om naar uit te kijken. Cloud 9 was de vreemde eend in de bijt. De Amerikaanse organisatie kreeg eind 2020 een volledige make-over, maar moest sindsdien afrekenen met tegenvallende resultaten.

Van de Brazilianen is Furia de meest talentvolle lineup. Na drie 2-0 overwinningen was de kwalificatie al een feit. Vooral de overtuigende zege tegen MIBR toonde hoe ver het team onder leiding van Andrei ‘arT’ Piovezan gekomen is. De andere Zuid-Amerikanen konden zich niet plaatsen voor de volgende ronde. MIBR kon enkel winnen van TeamOne en Cloud 9. TeamOne moest zelfs afdruipen met vijf nederlagen.

© HLTV

Van de twee CIS-teams was Gambit duidelijk de betere. De winnaars van IEM Katowice bleven foutloos in de groepsfase, alhoewel vier van de vijf wedstrijden met een derde map beslist werden. In de topper tegen Na’Vi gaf Gambit in overtime Dust2 weg, maar de Russen herpakten zich op Mirage en Overpass om de 2-1 eindscore op het bord te zetten. NaVi werd uiteindelijk derde na zeges tegen MIBR en TeamOne.

De grote verliezer van deze groep heet Cloud9. Het Amerikaans-Britse prestigeproject kon de hooggespannen verwachtingen niet inlossen. Twee dagen na de uitschakeling in de ESL Pro League maakte de organisatie zelfs bekend dat ze hun CS:GO-project op pauze zetten. Alle spelers, inclusief manager en ex-caster Henry ‘HenryG’ Greer, werden op non-actief gezet.

Groep D

Groep D moest de bevestiging van de Noord-Amerikaanse teams worden. Van zowel Team Liquid als Evil Geniuses werd verwacht dat ze de groepsfase zouden overleven. Met groepsgenoten als Astralis, Virtus.pro en fnatic zou dat geen sinecure worden.

Team Liquid presteerde naar behoren, met 2-0 zeges tegen Endpoint en fnatic. Ook in de derby tegen EG leidde FalleN zijn team foutloos naar de overwinning. Astralis bleek dan weer iets te sterk: de Amerikanen moesten het onderspit delven na twee verloren overtimes op Overpass en Dust2. Uiteindelijk verzekerde het team van Jason ‘moses’ O’Toole zich van de tweede plaats na een felbevochten overwinning tegen Virtus.pro.

© HLTV

Astralis lijkt hun oude niveau teruggevonden te hebben na de vroege uitschakeling tegen Gambit in Katowice. De Denen herpakten zich na een vroege 1-2 tegen EG met overwinningen tegen Team Liquid, Virtus.pro, Endpoint en Fnatic. Astralis eindigde zo als eerste in de groep.

Virtus.pro aast op revanche na de verloren Katowice-finale tegen Gambit. De kans bestaat dat Jame & co die ook zullen krijgen, want ook zij plaatsten zich voor de play-offs. Door de verloren match tegen Team Liquid strandde Virtus.pro op de derde plaats.

Play-offs

De eerste matchen van de play-offs gaan vrijdag van start. Net zoals de groepsfase zal elke wedstrijd uit een Bo3 bestaan. Het schema voor deze week ziet er als volgt uit:2 april, 15u30: Furia – FPX

– 2 april, 19u00: G2 – Team Liquid
– 3 april, 15u30: Complexity – NaVi
– 3 april, 19u00: Virtus.pro – ENCE
– 4 april, 15u30: Winnaars 2 april
– 4 april, 19u00: Winnaars 3 april

© ESL

Copyright afbeelding: ESL Gaming