Neemt Union de plaats in van Hertha als beste Berlijnse club?

Bundesliga | Zondag (18u) ontvangt Union Berlin stadsgenoot Hertha in de Bundesliga: een derby in de hoofdstad die cruciaal zal zijn voor beide teams, die elk in een andere kolom van het klassement acteren. Want dit seizoen zijn de rollen omgedraaid: Union schurkt aan tegen de elite, terwijl Hertha vecht om te overleven in eerste klasse.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Berlijnse derby is opnieuw een fel geanticipeerde afspraak sinds de promotie van Union naar eerste klasse in 2019. Voordien hadden de twee elkaar enkel bekampt in de lagere reeksen. Hun eerste officiële duel dateert van 17 september 2010. Union was net gepromoveerd naar de Bundesliga.2, terwijl Hertha uit eerste klasse verdween na een rampseizoen. De twee hielden elkaar op een gelijkspel: 1-1.
 
De eerste indicaties van een ontluikende rivaliteit dienden zich al snel aan. Enkele maanden later noemde de spits van Union, Christopher Quiring, de supporters van Hertha ‘Wessis’ na een thuisnederlaag tegen de stadsrivaal (1-2); een pejoratieve term voor Oost-Duitsers (in de context van een verdeeld Berlijn na WOII). “Ze applaudisseren in ons stadion. Dat doet me kotsen!”, voegde hij er nog aan toe. Sfeer!
 
Onder hoogspanning
 
In 2019 hees Union zich dus voor het eerst in zijn geschiedenis in de Bundesliga, waar de club zijn vijand weer in de ogen keek. Het eerste duel in eerste klasse draaide in het voordeel van de nieuwkomer uit: in eigen stadion graaide Union de driepunter weg dankzij een omgezette strafschop in de laatste minuten. Als reactie gooiden Hertha-fans Bengaals vuur op de grasmat, en zelfs richting de tribunes van de tegenstander. De scheidsrechter moest de wedstrijd stilleggen. Voor de match hadden de bezoekende fans al tenues en vlaggen van Union in brand gestoken. Meer dan duizend agenten werden gemobiliseerd om de veiligheid te garanderen.
 
De daaropvolgende derby’s hadden niet diezelfde spanning, aangezien ze achter gesloten deuren plaatsvonden door de coronapandemie. Wellicht een goede zaak voor de veiligheid van de supporters… Na zeven onderlinge duels staat Hertha voor met drie zeges tegen twee voor Union en twee puntendelingen.
 
Omgedraaide rollen
 
Tot dusver werd Hertha beschouwd als de grote club van Berlijn. Die Alte Dame (‘De Oude Dame’, bijnaam van de historische club) was, sinds het begin van de jaren 2000, een vaste klant in de top tien van de Bundesliga. De supporters hadden zelfs meermaals het geluk om van Europees voetbal te proeven.
 
Maar de troepen van Pal Dardai beleefden een catastrofaal seizoen 2020-2021. Vandaag staan ze op een veertiende plek in de Bundesliga, met 24 punten. Amper twee meer dan de eerste degradatiekandidaat, Arminia Bielefeld. De club van de Belg Dedryck Boyata zal tot het einde van het seizoen moeten strijden voor het behoud.
 
Helemaal anders is het bij Union, dat een al even wonderbaarlijk als verrassend parcours rijdt. Dankzij hun trefzekere spits Max Kruse (10 goals en 5 assists) staan Die Eisernen nu, op acht speeldagen van het einde, op een zevende stek. Top vijf zou miraculeus zijn, maar top 10 lijkt realistischer. Union zal evenwel constant moeten presteren, een kwaliteit die de club weleens ontbeert in de tweede seizoenshelft. De geladen derby tegen buur Hertha wordt een kans om vertrouwen te tanken voor de eindsprint.
 
Volg de Bundesliga het hele seizoen lang op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus Pickx.
 
Het programma van de 25ste speeldag in de Bundesliga:

Zondag 4 april
Stuttgart - Werder Bremen: vanaf 15u30 op Eleven Sports 1
Union Berlin - Hertha Berlin: vanaf 18u op Eleven Sports 1
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top