De Vlaamse Olympische en Paralympische Topsportindex klimmen naar een recordaantal punten. Die index wordt bepaald door gewonnen medailles en top 8-plaatsen op Olympische Spelen, Wereldkampioenschappen en Europese Kampioenschappen in olympische sportdisciplines. "Sinds een tiental jaar leggen we in Vlaanderen de topsportlat erg hoog én dat loont", zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. "Nooit eerder behaalde Vlaanderen meer medailles of top 8-plaatsen op EK's of WK's."
Cijfers van Statistiek Vlaanderen tonen dat de Vlaamse Olympische Topsportindex sinds 2012 duidelijk in een stijgende lijn zit. Van 308 punten in 2012 naar 750 punten in 2020. Dat is een stijging van maar liefst 143,5 procent.

Ook al was 2020 een heel vreemd sportjaar, dat heeft Vlaamse topsporters niet weerhouden om topprestaties neer te zetten. Zo behaalde Wout van Aert twee zilveren medailles op het WK Wielrennen (wegrit en tijdrit) in Imola en namen Tim Brys en Niels Van Zandweghe een bronzen medaille mee uit het Poolse Poznan waar in oktober het EK Roeien plaatsvond.

Ook de Vlaamse Paralympische Topsportindex schiet met 251 punten de hoogte in. Tegenover het jaar 2019 is dit een stijging met 9 punten. Dit heeft onder meer te maken met de knappe prestatie op het WK Baanwielrennen van Ewoud Vromant. Hij werd daar niet minder dan Wereldkampioen in de achtervolging.

"Met de uitgestelde Olympische Zomerspelen in zicht en boeiende EK's en WK's voor de boeg kan die Topsportindex alleen nog maar verder stijgen', besluit Weyts. "Vlaamse topsporters inclusief G-sporters zijn een uithangbord voor een sterk Vlaanderen."