Veel vrouwen in het nieuwe seizoen van ‘Topdokters’

Op maandag 5 april wordt het startschot gegeven voor het achtste seizoen van ‘Topdokters’. In deze succesvolle human interestreeks krijgt de kijker een unieke blik achter de schermen van de medische wereld. Opvallend dit jaar: meer dan de helft van de nieuwe dokters zijn vrouwen! Proximus Pickx stelt je elke topdokter al kort even voor.

Dr. Aude Vanlander: lever- en pancreaschirurg (UZ Gent)

Dr. Vanlander is een gepassioneerd chirurg die werkt op de afdeling Algemene hepatobiliaire heelkunde in het UZ Gent. Ze is gespecialiseerd in lever- en pancreaschirurgie. Tijdens de reeks zien we haar aan het werk in de operatiezaal, waar ze nu en dan beroep doet op een speciale assistent: de robot. Dr. Vanlander volgde namelijk een opleiding robotchirurgie aan de Orsi Academy, waar ze nu zelf ook les geeft.

Prof. dr. Koenraad van Renterghem: uroloog (Jessa Ziekenhuis Hasselt)

Prof. dr. van Renterghem is diensthoofd urologie in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt en is hoofdchirurg van de ‘Kliniek voor Urologie’, een privé-praktijk. Naast algemene urologie krijgt hij ook patiënten over de vloer met erectiestoornissen en blaasproblemen. Met zijn deelname wil hij mensen sensibiliseren en duidelijk maken dat erectiestoornissen geen taboe hoeven te zijn. Per jaar worden er in België namelijk gemiddeld 250 erectieprotheses geplaatst, waarvan de helft door prof. dr. van Renterghem.

Prof. dr. Stephanie De Maesschalck: huisarts (Groepspraktijk ELG De Piramide Menen)

Is een huisarts ook een topdokter? Natuurlijk. Volgens dokter De Maesschalck is huisarts "het schoonste beroep ter wereld”. De dokter is niet aan haar proefstuk toe op televisie, want in 2020 kwam ze ook al voor in ‘Topdokters Corona’. De Maesschalck is een gepassioneerde huisarts, gastprofessor Diversiteit in gezondheidszorg aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen aan de UGent en vrijwilliger in de vluchtelingenkampen van Duinkerke.

Prof. dr. Tomas Menovsky, neurochirurg (UZ Antwerpen)

Prof. dr. Menovsky staat aan de top van de neurochirugie en is dienshoofd van de afdeling neurochirurgie in het UZ Antwerpen. In ‘Topdokters’ zien we hem onder andere een indrukwekkende hersenoperatie uitvoeren bij een vrouw met het Moyamoya-syndroom. Net als de andere dokters deelt ook hij zijn kennis door les te geven. Hij leidt andere toekomstige neurochirurgen op aan de Universiteit van Antwerpen.

Prof. dr. Filomeen Haerynck: kinderimmunoloog (UZ Gent)

Prof. dr. Haerynck werkt in het UZ Gent met kinderen die PID, primaire immuundeficiëntie hebben. Daardoor hebben ze een lage weerstand en zijn ze vaak ziek. Daarnaast verricht ze ook wetenschappelijk onderzoek naar de aandoening in haar labo. De leeftijd van de patiënten van Prof. dr. Haerynck varieert enorm, want peutertjes tot jonge tieners kunnen bij haar terecht.

Dr. Erika Peeters: revalidatiearts (Ziekenhuis Inkendaal)

Dr. Peeters is al meer dan 22 jaar actief als neuroloog en revalidatiearts in Ziekenhuis Inkendaal. In ‘Topdokters’ leren we haar beter kennen tijdens haar werk met patiënten die revalideren na een zwaar ongeval of een hersenbloeding. Dr. Peeters staat dan ook aan het hoofd van de ‘resocialisatie afdeling’ die patiënten leert om terug te functioneren in het dagelijkse leven.

Dr. Sabine Maes: anesthesist (UZ Antwerpen)

Dr. Maes werkt als senior staflid Anesthesie in het UZ Antwerpen. Ze werkt vaken samen met prof. dr. Menovsky en brengt patiënten onder narcose voor hun operatie. Het is de eerste keer dat ‘Topdokters’ dit medisch onderdeel verkent. Dr. Maes beperkt zich niet tot anesthesie, maar is ook gespecialiseerd in het gebruik van hypnose en Virtual Reality in combinatie met lokale verdoving.

Bekijk ‘Topdokters’ op 5 april om 20u35 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top