Mezzo TV brengt gekende opera- en jazzconcerten naar je huiskamer

Wanneer ben jij voor het laatst nog naar een concert geweest? Wellicht is dat al meer dan een jaar geleden, want corona zorgde voor een immense lading afgelastingen. Dat hebben we ook bij Proximus Pickx gezien en voor al wie het bezoeken van concerten mist, hebben we een oplossing gevonden. Pickx brengt zowel het Malta Jazz Festival als het New York Metropolitan Opera naar jou huiskamer!
 

'Carmen’ van Bizet - New York Metropolitan Opera

Alle fans van F.C. De Kampioenen herinneren zich nog wel de aflevering waarin Pascale dokter Mercier probeert te versieren. Dokter Mercier bleek een groot operafan te zijn, die hopeloos op zoek was naar kaartjes voor ‘Opera Carmen’ van Bizet. Uiteindelijk was het Boma die toegangskaartjes kon krijgen waarna hij met dokter Mercier in de operastoelen mocht plaatsnemen, in de plaats van Pascal. 
 
Ook jij kan in april genieten van het fameuze stuk van Bizet, ‘Carmen’. In dit geval zijn het Roberto Alagna en Elina Garanca die het stuk brengen. Het stuk is in de operawereld erg gekend en werd voor het eerst gebracht in 1875 in Parijs. De tekst voor het stuk werd geschreven door Henri Meilhac en Ludovic Halévy, naar een novelle van Prosper Mérimée. Het verhaal van ‘Carmen’ gaat over de dramatische liefdesgeschiedenis van een Spaanse zigeunerin, een verhaal dat Georges Bizet vertaalde naar een operastuk. 
 
Een opvallende kanttekening aan Bizet’s succesverhaal, is dat hij het succes van zijn gecomponeerd stuk nooit meemaakte. Kort na de première van ‘Carmen’ op 3 maart 1875 overleed hij aan een hartinfarct. Initieel was de opvoering allesbehalve succesvol want het publiek kon het warmbloedige hoofdpersonage en de tragische afloop van het verhaal niet smaken. Pas in de jaren en eeuwen daarna groeide het stuk uit tot een van de meest gekende en populairste opera’s ter wereld.
 
Bekijk ‘Carmen’ van Bizet in de New York Metropolitan Opera op 9 april om 21u op Mezzo Live (zender 151) of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!
 

Christian McBride's New Jawn - Malta Jazz Festival

Fans van een stevige portie muziek die de heupen ferm doet swingen, kunnen op 14 april bij Mezzo Live terecht voor een concert van ‘Christian McBride's New Jawn’. Hun optreden op het Malta Jazz Festival, was er een met tonnen energie en positiviteit. Inmiddels treedt McBride al dertig jaar op en tot op vandaag is de jazzwereld hem nog niet beu gezien. Hij is een van de meest gevraagde en meest gerespecteerde figuren in de muziekwereld. 
 
Met zijn nieuwste groep, ‘Christian McBride's New Jawn’, brengt hij strakke muziek met een stevige portie soul en groove. ‘Jawn’, een woord uit de naam van zijn band, is trouwens een benaming uit Philadelphia. McBride is van daar afkomstig en ‘Jawn’ is ‘Philly-jargon’ om heel wat verschillende zaken te benoemen. Het is als het ware een dialectwoord uit Philadelphia. Op die manier lijkt het nooit alsof de man en zijn muziek uit New York komen, want daar wil McBride nooit mee vergeleken worden! Zijn Jazz is volgens hem niet te vergelijken met de muziek die in ‘the city that never sleeps’ wordt gemaakt. 
 
Bekijk ‘McBride’ op 14 april om 21u op Mezzo Live (zender 151) of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!
 

João Bosco - Malta Jazz Festival

Zoals zijn naam al doet vermoeden, is ‘João Bosco’ afkomstig uit een exotisch land. De jazzmuzikant steekt zijn liefde voor zijn thuisland, Brazilië, niet graag onder stoelen of banken. De Braziliaan begon zijn carrière in de jaren zestig en denkt nog niet aan stoppen. In het begin van de jaren negentig vatte hij een grote tournee in de Verenigde Staten aan en dat bleek later de oorsprong van zijn internationale bekendheid te zijn. Al twee decennia lang is de componist razend populair in zijn genre. Het is net daarom dat de organisatoren van het prestigieuze Montreux Jazz Festival hem maar al te graag regelmatig op hun affiche zetten. 
 
Hoewel Bosco internationaal furore maakt, behoudt hij de banden met zijn land van herkomst. Hij gaf ook al aan dat hij nooit voor langere tijd zijn land wil verlaten. Zijn wortels zitten diep vast in Brazilië en dat vinden we ook terug in zijn muziek. De klassieke samba- en bossanovaklanken zijn steevast in zijn nummers terug te vinden, afgewisseld met andere etnische stijlen zoals rock ’n’ roll en jazz. Dat eclectisch brouwsel maakt zijn muziek inventief en uitdagend, net zoals de zanger zelf. 
 
In 2017 ontving hij een ‘Lifetime Achievement Award’ van ‘The Latin Recording Academy’ tijdens de uitreiking van de jaarlijkse Latin Grammy Awards. Aan het eind van dat jaar verscheen ook zijn nieuwe album, ‘Mano Que Zuera’. Bosco is dus zonder twijfel een interessant figuur en zijn muziek bleek eerder al menig muziekfanaat te bekoren. 
 
Bekijk ‘João Bosco’ op 14 april om 22u15 op Mezzo Live (zender 151) of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Muziek

Bekijk alles
Top