De Ronde, de absolute hoogmis van de Vlamingen

Sport |

In Vlaanderen krijgt elke renner die de Ronde wint, meteen een ticket naar het paradijs van de wielerkampioenen. Zondag zullen miljoenen Vlamingen een schietgebedje doen om een nieuw icoon te kunnen vereren. Een goddelijke status is weggelegd voor de Vlaming die als eerste over de finish komt van de 107e editie van Vlaanderens Mooiste. Sinds 2012 en Tom Boonen heeft geen enkele Vlaming de Ronde nog gewonnen. De laatste Belg die zijn handen de lucht kon insteken in Oudenaarde? Philippe Gilbert. Wordt Wout van Aert de nieuwe God van Vlaanderen?

 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Het is geen fenomeen dat zich beperkt tot onze contreien: de Vlaamse kerken krijgen steeds minder gelovigen over de vloer. Maar in Vlaanderen is er een specifieke cultus die steeds meer aanhangers wint. Op de eerste zondag van april kent deze verering zijn hoogtepunt: met zijn duizenden zakken ze dan af naar het parcours van de Ronde Van Vlaanderen, voor de grootste openluchtmis die de wereld ooit heeft gekend. 
 
In een vouwstoeltje voor de gelukkigen die langs het parcours wonen of languit op de sofa aan de televisie gekluisterd: de trouwe aanhangers van deze cultus volgen de kruisweg van het peloton dat niet over 14 staties verloopt, maar wel over de 19 hellingen die de kruisvaarders op twee wielen brengen over Korte Ast, Oude Kwaremont, Kortekeer, Eikenberg, Wolvenberg, Molenberg, Marlboroughstraat, Berendries, Valkenberg, Berg Ten Houte, Kanarieberg, nog een keer de Oude Kwaremont, Paterberg, Koppenberg, Steenbeekdries, Taaienberg, Kruisberg/Hotond, nog een keer de Oude Kwaremont en de Paterberg, met tot slot, na alle verduivelde kasseistroken en hellingen van deze Via Dolorosa de verlossing op heilige grond, de laatste rechte lijn in Oudenaarde. Amen en ga nu allen heen in vrede, behalve de top drie, want die wachten nog een heiligverklaring op het podium der podia.
 
Zondagochtend, in Brugge, zullen ze met 175 zijn om een rugnummer op te spelden en misschien een kaarsje te gaan branden in een Brugse kerk, in de hoop om de opvolger te worden van de Heilige Mathieu. Op de Vlaamse wegen zullen alle renners wel kunnen rekenen op steun van bovenaf, maar het publiek zal vooral hopen op een zege voor een Vlaamse renner in deze 107e editie van de Ronde. De Vlamingen kennen elke meter van het parcours, zo vaak zijn ze er gepasseerd op trainingstochtjes en wedstrijden, geen enkele strook of bocht kan hen verrassen, ze zijn voorbereid op elke plotse verandering van de wind of andere weersomstandigheden. Het parcours van de Ronde is als een catechismus die men zich eigen maakt en beter leert kennen hoe vaker je die doorloopt. Als een monnik kan een renner met toewijding en volharding alle geheimen ervan doorgronden. Zoals pater Peter Van Petegem, twee keer winnaar van de Ronde, voor wie elke andere wedstrijd van het seizoen niet meer was dan een oefenrit als voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen.
 
Dat de Vlamingen de liturgie van de Ronde zo goed kennen, schemert ook door in het palmares. Maar liefst 69 keer pakte een renner uit de Vlaanders de zege. De laatste Belgische winnaar van de Ronde is paradoxaal genoeg wel een Waal, Philippe Gilbert (2017) die samen met Claude Criquelion (1987) de enige Franstalige Belg is die zich de sterkste kon tonen van zijn landgenoten uit het Noorden van het land in dit monument van het wielrennen.
 
Gilbert is er dit jaar niet meer bij, maar aan Belgische kampioenen geen gebrek: de vrome Vlamingen vouwen de handen voor een overwinning van Vlaamse koersdienaars als Wout Van Aert, tweede in 2020, Jasper Stuyven, 4e in 2021, 7e in 2018, Yves Lampaert, 5e in 2020 of Oliver Naesen, die vaak kreeg af te rekenen met pech.
 
Andere beminde parochianen als Dylan Teuns, Tim Merlier, Tim Wellens of Tiesj Benoot zijn bereid om in communie te knielen voor het Vlaamse volk en al hun zeges in te ruilen voor die ene overwinning die hen laat binnentreden in het pantheon van de Vlaamse wielergoden.
 
Of laat de hemel eindelijk de goddelijke zegen neerdalen op Sep Vanmarcke (34 jaar, twee keer derde, 3 keer in de top 10) of Greg Van Avermaet (37 jaar, 9 keer in de top 10, vier keer op het podium)?
 
Dromen jonge renners als Dimitri Claeys, Jasper De Buyst, Florian Vermeersch, Nathan Van Hooydonck of Jenthe Biermans van een vroege zaligverklaring en zorgen zij voor een absolute verrassing? Of is de tijd dat relatief onbekende renners aan de haal konden gaan met de zegebloemen onherroepelijk voorbij?
 
Het scenario in de heilige schrift van het koersverloop kan natuurlijk altijd nog worden verstoord door buitenlanders als Mathieu van der Poel, Tadej Pogacar, Stefan Kung, Christophe Laporte, Biniam Girmay, Matteo Jorgenson, Florian Sénéchal, Anthony Turgis, Tom Pidcock, Kasper Asgreen, Mads Pedersen, Davide Ballerini of Alexander Kristoff. De Vlamingen kunnen zich er vast mee verzoenen mochten zij met de overwinning aan de haal gaan. Als ze het maar verdienen...

U kunt zondag 2 april elke kilometer van de Ronde van Vlaanderen live volgen op Sporza, vanaf 9u15 tot aan de finish op één.
 
Ronde van Vlaanderen, editie 2020. Spanning tot in de laatste meters: de wedstrijd wordt beslist in een millimeterspurt tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel.


Philippe Gilbert wint de Ronde van Vlaanderen van 2017 na een heroïsche wedstrijd.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top