De geschiedenis herhaalt zich: volleybalclubs Roeselare en Maaseik strijden om landstitel

Sport | Voor de 21ste keer al strijden straks Roeselare en Maaseik om de titel in de hoogste klasse van het Belgisch mannenvolleybal. Binnen twee à drie weken weten we wie de nieuwe kampioen wordt van de EuroMillions Volley League. Maaseik kan zichzelf opvolgen, vermits er vorig jaar geen kampioen werd aangewezen wegens corona.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Champions Final 4 in de EuroMillions Volley League kreeg nooit de spanning waarop gehoopt werd. Menen en Haasrode Leuven konden Maaseik en Roeselare weinig of niks in de weg leggen. De twee kleppers uit het Belgische mannenvolleybal mogen opnieuw uitmaken wie kampioen van België wordt. Het is al van 1994 geleden dat niet Maaseik of Roeselare kampioen werd.

Roeselare kan een eerste eindzege sinds 2017 pakken. In 2018 en 2019 won Maaseik, vorig jaar raakte onbeslist door de coronapandemie. Van de vorige twintig edities won Roeselare er acht. Maaseik won twaalf edities tegen Roeselare.

Thuisvoordeel voor Roeselare

Naar vormpeil toe lijkt Knack Roeselare een streepje voor te hebben. De West-Vlamingen verloren maar één duel in de play-offs: het uitduel bij concurrent Greenyard Maaseik. Die laatste sloot de Final 4 af met twee verliespartijen. Zo verloor het de terugmatch met zware 3-0 cijfers bij Roeselare en sloot het in eigen huis met een 1-3-verlies af tegen Menen. Hierdoor eindigde Roeselare als eerste in de Final 4 en bekwam het zo het “thuisvoordeel”.

Zaterdag 3 april mag Roeselare in eigen huis de spits afbijten. Woensdag 7 april trekt Roeselare naar Maaseik, op zaterdag 10 april volgt het derde duel in West-Vlaanderen. Eventueel volgen er nog een vierde en vijfde duel op 14 en 17 april. Roeselare speelt dus mogelijk drie thuisduels, Maaseik maar twee.

Met slechts twee verliesmatchen, één in de reguliere competitie en één in de Champions Final 4, mag Roeselare zich de topfavoriet noemen. Roeselare verloor zelfs dit seizoen in de Belgische competitie geen enkel duel in de eigen Tomabelhal. Ook het onderonsje in de bekerfinale eerder in het seizoen werd alvast gewonnen door Roeselare.

Laatste titanenstrijd tussen Tuerlinckx en Maan?

Wanneer Roeselare en Maaseik straks weer het parket betreden, zullen clubboegbeelden Hendrik Tuerlinckx en Jelte Maan weer lijnrecht tegenover elkaar staan. Tuerlinckx en Maan kwamen allebei in 2008 aan bij respectievelijk Roeselare en Maaseik en werden ware iconen bij hun club.

Maar deze titelstrijd zou wel eens de laatste kunnen worden die een duel Tuerlinckx-Maan zou opleveren. Tuerlinckx onthulde vlak voor de start van de play-offs dat hij de volgende drie jaar voor Haasrode Leuven gaat spelen. Ook het contract van Maan bij Maaseik loopt af, maar hij spuit nog mist over zijn sportieve toekomst.

Volg de eerste clash tussen Knack Roeselare en Greenyard Maaseik zaterdag om 20.30 uur, live op Pickx Live, Proximus Sports (beschikbaar voor All Sports-abonnees) of via de livestream op Pickx.be.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top