De vijf beste 'Robin Hood'-films

Films | Het verhaal van Robin Hood wordt al jarenlang verfilmd. Op dit moment zijn er elf versies die bekend zijn bij het grote publiek. Vanavond kan je kijken naar de meest recente ‘Robin Hood’ uit 2018, maar Proximus Pickx warmt je al op met de top vijf verfilmingen van het klassieke verhaal. Schijnbaar gelijkend, maar toch altijd origineel. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

5. Robin Hood (2018)

Nog maar een paar jaar geleden vochten vijf verschillende studio’s om ‘Robin Hood’ te verfilmen in het kielzog van de Marvel-films. Het was uiteindelijk de donkere versie van Joby Harold die als eerste de eindmeet haalde. Kijkers en recensenten vonden het geen hoogvlieger, maar als je je kan loskoppelen van het originele verhaal is deze vrije verfilming wel een goede actiefilm.
 
Na zijn terugkeer naar Engeland verneemt de aristocraat Robin van Loxley dat de gemene Sheriff van Nottingham zijn familielandgoed in beslag heeft genomen. Al snel sluit hij zich aan bij broeder Tuck en kleine John, een woeste Arabische krijger die een einde wil maken aan de kruistochten. Gewapend met pijlen en omgedoopt tot Robin Hood, leidt Loxley een bende onderdrukte rebellen in een gedurfd plan om de sheriff van zijn geld te beroven en hem zijn macht te ontnemen.
 
Bekijk ‘Robin Hood’ op 3 april om 20u25 op VTM2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!
 

4. Robin Hood: Men In Tights (1993)

Verreweg de grappigste versie van de legende, ‘Robin Hood: Men in Tights’ zit vol met slapstick humor, speelse liedjes, anachronismen en natuurlijk komediemeester Mel Brooks. Het verhaal volgt nog steeds de traditionele Robin Hood-cyclus, maar introduceert grappige nieuwe personages zoals Ahchoo, de zoon van Asneeze, en Robins blinde dienaar Blinkin. Dat naast memorabele castleden Cary Elwes, Patrick Stewart en Richard Lewis.
 
De kruisvaarder Robin van Loxley ontsnapt uit de gevangenis in Jeruzalem en keert terug naar huis om te ontdekken dat de gemene prins John zijn familielandgoed heeft ingepalmd en de burgerij mishandelt. Robin schakelt zijn blinde bediende, Blinkin, zijn vriend Will Scarlett O'Hara en Little John in om te helpen zijn huis terug te krijgen. Robin hoopt ook de mooie maagd Marian het hof te maken, maar haar kuisheidsgordel kan een uitdaging blijken.
 

3. Robin Hood: Prince Of Thieves (1991)

Het verhaal sluit nauw aan bij het traditionele Robin Hood-verhaal, op het gebruik van een nieuw belangrijk personage in Azeem na. De film was het grootste kassucces van alle Robin Hood-verfilmingen, maar kreeg gemengde kritieken van de critici, die bezwaar maakten tegen het Amerikaanse accent dat Robin in de film sprak.
 
Robin van Locksley, een kruisvaarder van adel, ontsnapt uit een gevangenis in Jeruzalem met de hulp van de Moorse medegevangene Azeem en reist terug naar huis in Engeland. Maar bij aankomst ontdekt hij zijn dode vader in de ruïnes van zijn familielandgoed, vermoord door de gemene sheriff van Nottingham. Robin en Azeem bundelen hun krachten met de vogelvrij verklaarden Little John en Will Scarlett om het koninkrijk te redden van de schurkenstreken van de sheriff.
 

2. Douglas Fairbanks In Robin Hood (1922)

We gaan bijna een eeuw terug in de tijd voor deze bewerking. ‘Douglas Fairbanks In Robin Hood’ was de allereerste film die een Hollywoodpremière kreeg. Met het hoogste budget ooit gebruikt op het moment van de release (ongeveer 1,5 miljoen dollar), was het kasteeldecor het grootste ooit gebouwd voor een stomme film. Dit is de film die het meest trouw is gebleven aan het klassieke verhaal.
 
De graaf van Huntingdon hoort van zijn geliefde Lady Marian Fitzwalter dat de troon van koning Richard the Lionheart is overgenomen door zijn verraderlijke broer, prins John, terwijl de koning aan het vechten was tegen de kruistochten. Huntingdon neemt de naam Robin Hood aan en verzamelt een bende vrolijke mannen om de prins en zijn handlanger, de High Sheriff van Nottingham, te bestrijden.

1. The Adventures Of Robin Hood (1938)

Het technicolor meesterwerk van Warner Bros. is de gouden standaard van de Robin Hood films en de rol waarmee de legendarische acteur Errol Flynn altijd het meest geassocieerd zal worden.
 
Wanneer koning Richard the Lionheart gevangen wordt genomen, comploteert zijn sluwe broer prins John om de troon te bemachtigen, tot grote verontwaardiging van Sir Robin of Locksley, de bandietkoning van Sherwood Forest. Robin verzamelt zijn mannen en wint uiteindelijk de steun van de lieftallige maagd Marian. Robin beschuldigt prins John van verraad en wanneer de ontsnapte Richard heimelijk naar Engeland terugkeert, bundelt hij zijn krachten met de koning om te voorkomen dat prins John de kroon in handen krijgt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top