Ruby Grace documenteerde met 'Glossy Bisous' haar interesses van het afgelopen jaar

Enkele weken geleden bracht de Belgische muzikante Ruby Grace haar nieuwe EP ‘Glossy Bisous’ uit. Zij is deze week onze artiest van de week en gaf ons een inkijk in haar creatief proces. “Ik schrijf altijd over wat mij interesseert.”

‘Glossy Bisous’ verzamelt zes nummers van de aanstormende popprinses uit Limburg. Zoals steeds liet ze zich leiden door haar eigen interesses en haar (doorgaans vrolijke) gemoedstoestand. Zelfs de naam van de EP is een throwback. “Het doet me denken aan toen ik mijn allereerste single uitbracht, ‘Lipgloss’. Daarna zei ik steeds: ‘glossy bisous!’ De mensen begonnen dat terug te zeggen. Eigenlijk is het daarmee allemaal een beetje begonnen, dus daarom heb ik het als naam gekozen voor mijn eerste EP”, verklaart de artieste.
 
“Ik baseer me altijd op thema’s waarin ik geïnteresseerd ben. ‘My Gem’ is geschreven toen ik gepassioneerd was door edelstenen, 'Snowflake' is geschreven toen het koud was, voor ‘Winx’ zat ik even helemaal in nostalgiemodus… Dus de EP reflecteert eigenlijk de interesses die ik het voorbije anderhalve jaar heb gehad. Het jaar was voor velen niet superinteressant, dus worden we er blij van om terug te blikken naar betere tijden. Ik denk dat mensen er nu wel nood aan hebben om naar happy muziek te luisteren.”
 
Het repertoire van Ruby Grace wordt vaak gekarakteriseerd als erg vrolijk, nostalgisch en poppy. “Maar ik schrijf zeker niet altijd bewust zo’n muziek. Ik schrijf gewoon waar ik zin in heb, wat ik zelf wil horen en over hoe ik me op dat moment voel. Ik heb één nummer dat eerder droevig is dat ik heb geschreven toen ik een jaar geleden in een dipje zat. De rest klinkt doorgaans happy. Ik val altijd terug op muziek maken over mijn eigen gevoelens en mijn interesses, daar word ik blij van. Dat nostalgische gevoel komt er eerder toevallig bij.”

Winx

De inspiratie en het schrijfproces liggen min of meer vast, maar de muziekstijl is nog steeds veranderend. “Ik maakte tot nu toe kitscherige experimentele pop, maar ik voel dat ik nu meer richting elektro neig. Jammer dat ik de muziek nu niet meteen live kan spelen, want vooraleer ik weer kan optreden, is mijn muziek misschien al heel hard veranderd!”
 
Bij de release van ‘Glossy Bisous’ hoorde de lancering van de single ‘Winx’ en de bijbehorende videoclip, een nummer dat uiteraard verwijst naar de animatieserie die de zangeres als kind verslond. Onlangs kwam Netflix nog met een remake voor een volwassen publiek op de proppen. “Stel je voor dat ze het nummer zouden gebruiken voor het tweede seizoen, dat zou echt een droom zijn. Ik wilde het nummer net voor de lente uitbrengen omdat het toepasselijk is voor de tijd van het jaar en dan pas besefte ik dat de nieuwe serie zou uitkomen. Het is wel leuk om te zien hoeveel mensen net als ik nostalgisch zijn naar die reeks. Dat geeft automatisch een gevoel van verbondenheid, dat zie je ook aan de reacties onder mijn videoclip.”
 
Om de EP live te horen, zullen we dus nog even moeten wachten. Concerten worden nog steeds uitgesteld en voor komende zomer zijn er nog geen zekerheden. Ruby Grace maakt zich wel al op voor een gestreamd concert op de Red Rock Rally in het Entrepot in Brugge op 1 mei.

Muziek

Bekijk alles
Top