Tips van de winnaars: hoe word je een meesterlijke molloot?

Sinds enkele weken zit half Vlaanderen weer elke zondagavond voor het scherm gekluisterd om uit te vissen wie de boel aan het saboteren is in ‘De Mol’. De mol ontmaskeren is geen makkelijke opdracht en de programmamakers doen er met montagetrucjes natuurlijk alles aan om ons op het verkeerde been te zetten. Maar voor de fanatieke mollenjagers thuis hebben gewezen winnaars toch enkele gouden tips.

Jolien

Jolien is de winnares van de vorige editie. Ze gaf toe dat het even duurde vooraleer ze geloofde dat Alina de mol was en had haar na de eerste aflevering zelfs even uitgesloten. Maar door systematisch alles bij te houden, kwam ze erop uit dat alleen Alina de mol kon zijn. “Na elke eliminatie schreef ik alle gestelde vragen en mijn antwoorden op in mijn boekje. Zo kon ik uitrekenen, door alle overlappingen, hoeveel vragen ik op elke kandidaat had ingevuld. Naargelang er kandidaten afvielen, was het snel duidelijk dat ik Aline best heel goed in de gaten moest houden”, zei ze in een interview vlak na de uitzending van de finale.
 
“Ik heb mijn molboekje heel intensief gebruikt. Vanaf de eerste test noteerde ik elk resultaat.” Alles goed noteren en systematisch zoeken is dus de boodschap. Thuis weten we natuurlijk niet welke vragen er gesteld werden, laat staan wie wat heeft ingevuld, maar alle details noteren en zoeken naar patronen is ook voor kijkers een gouden tip. Wie thuis in een molboekje zit te krabbelen, heeft al een stapje voorsprong.

Cathy

De eerste winnares sinds de terugkeer van ‘De Mol’ in 2016 is Cathy Van der Ha. De mol kwam op haar radar nadat die rond dag vier steeds haantje-de-voorste was, zoals bij de bananenbootproef. “Hij had niets verkeerd gedaan, maar je moet letten op details. Tijdens de proef zei Thibaud dat iemand de leiding moest nemen en Gilles stelde zich meteen kandidaat. Er klopte iets niet, er was te weinig afgesproken.” De dag nadien volgde de bedevaartproef, die voor Cathy de bevestiging gaf die ze zocht. “Gilles ontpopte zich als allesweter, maar liet de proef toch mislukken.” Let er dus op wie zichzelf in bepaalde fases van het spel in een belangrijke positie probeert te wringen.

Lloyd

Ook Lloyd Vermeulen ging in zijn seizoen met de prijzenpot lopen. Hij ontmaskerde mol Pieter door zijn zoekveld snel te vernauwen en door de overblijvende kandidaten gericht te testen tijdens opdrachten. Dat kan je als kijker thuis natuurlijk moeilijk doen. Maar voor ons heeft hij ook enkele tips. “Denk niet te gemakkelijk en denk niet te moeilijk. Zoek met andere woorden niet naar wat voor de hand ligt, maar zoek het ook niet te ver. En kijk vooral naar de subtiele zaken. Kijk bijvoorbeeld niet naar wie bij het basketten vaak naast de korf gooit – want dat doen ze uiteindelijk allemaal wel – maar kijk naar wie steeds weer naar slechte spelers past, om hen de kans te geven het te verknoeien. En analyseer de opdrachten, zoals ik bijvoorbeeld gedaan heb met de doodskisten.”

Axel

Axel Pailler ontmaskerde in 2019 mol Elisabet en hij was haar al snel op het spoor. Elisabet had namelijk een hekel aan water en toen de mol de kandidaten verdeelde voor een bootopdracht, mocht Elisabet op het droge blijven. Geen slimme zet van de mol, of gewoon wat zelfbehoud van Elisabet? Daarnaast heeft hij enkele algemene tips voor mollenjagers. “Let goed op tijdens de executies. Bij wie zie je het hart letterlijk in de keel bonzen terwijl ze wachten op de kleur van hun scherm? Het zou nogal straf zijn als je dat bij de mol zou kunnen zien”, zegt hij. “Bekijk ook de interviews van de kandidaten van voor ze op de reis vertrekken. Wie gedraagt zich anders dan in het programma? Kijk daarnaast naar de groepjes die gevormd worden. Voor de mol is het interessant om in een clan of verbond te horen en daar heel sympathiek over te komen.”

En in Nederland?

Ook in Nederland is ‘De Mol’ een waar begrip, al begint er daar na meer dan 20 seizoenen misschien iets meer sleet op de formule te komen. Voor ons betekent het in elk geval dat we nog meer voorbeelden hebben om mollenjagerstips te verzamelen. Oud-winnaar bij de noorderburen Tim Hofman is journalist en televisiepresentator, en nog steeds een fanatieke mollenjager. Zijn tips: focus niet vanaf dag één op de mol, maar sluit eerst enkele kandidaten uit. Dat is makkelijker. Je leert veel bij door afleveringen terug te spoelen en meerdere keren te bekijken, van hints die passeren tot het gedrag van kandidaten op de achtergrond. Bekijk wie zich tijdens de opdrachten anders gedraagt dan erbuiten. Houd bij wie het meest en het minst geld verdient voor de groepspot. Lees de fora en de facebookgroepen en omarm tunnelvisie, ook al zeggen velen dat dat niet goed is. Want als je het wel bij het juiste eind hebt, levert het op.

Bekijk ‘De Mol’ elke zondag om 19u55 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top