Mythische vieringen: cameraman Francesco Totti filmt zijn fans tijdens de Romeinse derby

Francesco Totti, tijdens zijn spelerscarrière bijna twintig jaar lang aanvoerder van AS Roma, is een van de meest iconische clubmannen in de voetbalgeschiedenis. Op 20 april 2004 drukte hij zijn stempel op de Romeinse derby met op zijn zachtst gezegd een originele viering.

Geen enkele speler in de recente geschiedenis heeft voor het voetbal van de Italiaanse hoofdstad zó veel betekend als Francesco Totti. Niemand verscheen vaker op het veld in de Romeinse derby’s en wist meer doelpunten te scoren dan de Italiaanse aanvaller, die in 2017 zijn voetbalschoenen aan de haak hing. Tijdens zijn 44 optredens in dit altijd zinderende duel behaalde ‘Il Capitano’ onvergetelijke overwinningen en ook zware ontgoochelingen, maar hij scoorde vooral cruciale doelpunten. Doelpunten die soms vergezeld gingen van minstens even gedenkwaardige vieringen. Zoals op een avond in april 2004, toen hij even in de huid van cameraman kroop.
 
Het is in een oververhit Stadio Olimpico dat Lazio die avond AS Roma ontvangt – hun aloude rivalen. Naast het prestige dat eraan vasthangt, is dit duel ook belangrijk in de strijd om Europese plaatsen. Vijf dagen voor het einde van het de competitie zijn de twee Romeinse clubs respectievelijk vierde en tweede.

Een eerbetoon aan zijn supporters

Nadat AS Roma de eerste goede kans creëert met Francisco Lima, zijn het de troepen van Roberto Mancini die kort voor de rust via Bernardo Corradi als eerste de netten weten te vinden. Maar de Giallorossi laten zich niet zo makkelijk verslaan en keert terug in de wedstrijd. Op het uur maakt dezelfde Corradi zich schuldig aan handspel in het eigen strafschopgebied en mag Francesco Totti een penalty trappen. De aanvaller knalt de bal in het dak van het Lazio-doel, om zo de twee teams op gelijke hoogte te brengen.
 
De Roma-aanvoerder rent vervolgens naar een televisiecamera die hij zonder verpinken van de cameraman overneemt en draait de lens richting Curva Sud, de harde kern van de Roma-fans, die op dat moment zijn doelpunt vieren. Op zijn zachtst gezegd een manier om nogmaals zijn liefde voor de club en zijn supporters te bewijzen… en zo belandt het ook in de geschiedenisboeken van de sport.

Tien jaar later volgt de selfie

Totti slaagt er na zijn legendarische viering niet meer in om zijn team laat in de wedstrijd op voorsprong te brengen, maar zijn knaller van een penalty bepaalt uiteindelijk wel de uitkomst van de match. De twee rivalen verlaten het veld met een gelijkspel op zak. Dat jaar sluit Roma een uitstekend seizoen af op de tweede plaats, achter het onaantastbare AC Milan. Lazio moet zich met een zesde plaats tevreden stellen.
 
Iets meer dan tien jaar later laat Totti zich opnieuw opmerken met een viering waarin zijn supporters een centrale rol spelen. Om zijn tweede doelpunt tegen Lazio in januari 2015 te vieren, neemt de Romeinse aanvoerder een selfie met zijn geliefkoosde Curva Sud op de achtergrond. Niet zomaar een impulsieve beslissing maar wel een doordacht gebaar, zo laat hij achteraf optekenen. “Ik heb er de hele week over nagedacht”, vertelt hij later. “Hoewel het trendy is, maak ik zelden een foto van mezelf omdat ik mijn privacy wil behouden. Maar het was een bijzonder moment, iets wat nog lang zal worden onthouden.”

Serie A

Bekijk alles
Top