Nog één keer alles geven in 'Liefde voor Muziek'

De laatste die in dit seizoen van ‘Liefde voor Muziek’ in de bloemetjes gezet wordt, is Ronny Mosuse, zowat het vaderfiguur van de groep. De andere zangers selecteerden nummers van The Radios en zijn Engels- en Nederlandstalige solorepertoire om de multigetalenteerde man te eren.

Dat Ronny Mosuse in de aflevering in het middelpunt van de belangstelling staat, dat ligt hem toch niet zo goed, zegt hij in het begin van de aflevering. Hij was namelijk bewust wat uit de bekendheid getreden nadat hij in ons land erg beroemd werd. “Mijn collega’s duwen me eigenlijk weer op dat ‘piëdestalleke’. En dat is een dubbel gevoel.” Zodra hij de nummers hoort, blijven er echter enkel nog positieve vibes over.
 
Geike Arnaert gaat de nostalgische toer op met het nummer ‘She’s My Lover, She’s My Friend’, dat vroeger op haar verzamelcassettes prijkte. Naar goede gewoonte gaat ze er helemaal in op en brengt ze een bezwerende cover. Zij vormde met haar keer op keer emotionele versies van de nummers steevast een van de hoogtepunten in het programma.
 


Bert Ostyn koos ook voor een nummer van The Radios. In zijn versie is ‘Walking the Thin Line’ een vrolijk, tropisch en zomers lied. “De bassist kan er lekker op losgaan”, lacht hij.
 
Met zijn versie van ‘Ieder Eind is een Begin’ toont Tourist LeMC nogmaals dat hij elk nummer volledig naar zijn hand kan zetten. Doorheen het hele seizoen klonk elk van zijn covers alsof ze rechtstreeks van zijn eigen plaat kwamen. Ook nu zette hij zijn eigen woorden op het lied, poëtisch zoals alleen hij dat kan.

Ode aan de muziek

Willy Sommers hoorde in het nummer ‘Kom Bij Mij’ een zweem die helemaal bij de koning van het Vlaamse levenslied past. Hij moest er niet zo veel aan aanpassen om het op zijn eigen manier te brengen, in tegenstelling tot sommige andere covers die hij dit seizoen opvoerde.
 
Geen nummer uit het Nederlandstalige repertoire van Mosuse voor Cleymans en Van Geel, zoals verwacht, maar wel een bewerking van een nummer uit zijn Engelstalige solodebuut: ‘Brother Blue’. De twee vrienden geven nog een keertje alles voor de luide, volle bigbandversie waar iedereen kippenvel van zou moeten krijgen.


 
Toch komt het emotionele orgelpunt van de avond, en misschien wel van het hele seizoen, van Emma Bale. Met ‘SOS to an Angel’ zingt ze het favoriete nummer van Robert Mosuse, de broer van Ronny die samen met hem in de muziekwereld stapte, maar die in het jaar 2000 aan een hersentumor overleed. Emma Bale zingt het nummer met een sobere piano op de achtergrond en haar fragiele stem centraal. “Robert was iets ouder dan Emma wanneer hij dit nummer zong”, vertelt Ronny. “Moest hij geweten hebben dat zij dit heeft gezongen, dan zat hij zeker achter haar aan. Dat weet ik zo!”

 

Dan is het tijd om enkele onbezongen helden nog eens te bedanken. Ronny brengt met Mr. Blue Sky een ode aan het orkest dat hen het hele seizoen lang begeleidde. “Ik heb gekozen voor ‘Mr. Blue Sky’ van Electric Light Orchestra. Het liedje gaat over de zon die er altijd is. Ik draag het op aan het orkest en geef hen graag een staande ovatie! Er is maar één orkest dat dit uitdagend nummer kan spelen en dat zijn zij!”

Films

Bekijk alles
Top