Wit-Rusland verschalkte 10 jaar geleden Frankrijk in het Stade de France

Sport |
Dinsdagavond spelen de Rode Duivels voor het eerst in de geschiedenis tegen Wit-Rusland, in hun laatste Europese kwalificatiewedstrijd. Onze getalenteerde landgenoten zullen moeten oppassen om niet in dezelfde val te trappen als Frankrijk, dat iets meer dan tien jaar geleden met 0-1 roemloos ten onder ging tegen Wit-Rusland.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het Franse team had ongetwijfeld een heel andere thuiskomst in gedachten. Na een catastrofaal WK in Zuid-Afrika, gekenmerkt door het Knysna-fiasco, hoopten de troepen van coach Laurent Blanc, de opvolger van Raymond Domenech, hun beste beentje voor te zetten in hun eerste kwalificatiewedstrijd voor Euro 2012.
 
Wit-Rusland, destijds het 78ste land in de wereldranglijst, leek de ideale tegenstander voor de Fransen, die toen gretig waren om hun vertrouwen terug te winnen en hun imago te verbeteren. Maar op 3 september 2010 gaat niets zoals gepland. 'Les Bleus' komen verzwakt op het veld door de afwezigheid van verschillende sleutelspelers en zullen er nooit in slagen een gat in de Wit-Russische verdediging te vinden. Erger nog, ze werden verrast door een doelpunt van Sergey Kislyak in de 86e minuut.
 
Een onbekende factor
 
Voor Wit-Rusland, dat na de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie pas in 1992 zijn eerste officiële wedstrijd mocht spelen en nog nooit kwalificeerde voor een groot toernooi, was de overwinning een uniek moment in de voetbalgeschiedenis van het land. In 2002 kwamen de Wit-Russen dicht bij een WK-kwalificatie, maar verloren ze een beslissende wedstrijd tegen Wales.
 
Het moet gezegd worden: het Wit-Russische elftal dat in Frankrijk opzien baarde, heeft in de afgelopen tien jaar grote wijzigingen ondergaan. Alexander Hleb, de op een na meest ingeschakelde speler na de inmiddels gepensioneerde Aliaksander Kulchy, heeft het team ondertussen verlaten. Sergei Kornilenko, Vitali Rodionov en Vitali Kutuzov zijn tegenwoordig ook niet meer actief. Op dit moment heeft de kern van het team niet langer een speler die echt internationaal bekend is. De meeste spelers beperken hun inzet tot hun eigen land, Oekraïne of Rusland.
 
Een overtuigende overwinning
 
Vandaag wordt de Wit-Russische selectie, die onlangs tweede werd in hun groep achter Albanië in League C van de Nations League, gedragen door spelers als Aleksandr Martynovich (dinsdag afwezig), veteraan Igor Stasevich (35 jaar oud) en de jonge Vitali Lisakovich (23 jaar). Die laatste speler moeten de Duivels dinsdag zeker in de gaten houden, want de spits van Lokomotiv Moskou gooide afgelopen zaterdag hoge ogen door de 1-1 te trappen vanaf de stip (45.) en in de 84e minuut 4-2 te scoren tegen Estland.
 
Deze prestaties zorgen ervoor dat Wit-Rusland met vertrouwen de reis naar België tegemoed treedt, vooral omdat de ploeg van Mikhail Markhel sinds 2018 nog nooit zo goed gespeeld heeft als afgelopen zaterdag. De Rode Duivels passen dus maar beter op hun tellen!

Volg België - Wit-Rusland deze dinsdag 30 maart vanaf 20u15 live op VTM.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top