Band van de week: Glass Museum etaleert invloeden van jazz tot dance

Muziek | Een piano, een drumstel, creatief gebruik van elektronica en samples en twee getalenteerde muzikanten die zich door alles laten inspireren. Dat is in een notendop Glass Museum, de band van Brusselaars Martin Grégoire en Antoine Flipo. Met dat duo is ons land alweer een creatieve jazzformatie rijker.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hun geluid, dat bol staat van de opzwepende drums, aanzewellende pianopartijen en digitale effecten, doet onmiddellijk denken aan internationale bands als GoGo Penguin, Mammal Hands, Portico Quartet of BADBADNOTGOOD. Maar Glass Museum doet veel meer dan kopiëren en lenen van die gevestigde waarden. Martin en Antoine experimenteren in hun muziek met drumcomputers, synths, samples, dwars klinkende notencombinaties en tegendraadse ritmes. Daarbij laten ze zich niet alleen door jazz inspireren, maar ook duidelijk door pop, dance, r&b en 80s revival om zo met elk nummer een reis door verschillende genres te laten horen.
 
Met ‘Deux’ brachten de drummer en pianist in 2018 hun eerste EP uit en in april 2020 volgden ze de EP op met hun eerste langspeler: ‘Reykjavik’. De naam van de IJslandse hoofdstad is toepasselijk als albumtitel, want soms filmische en etherische, soms overweldigende klanken van de muziek passen wonderwel bij beelden van het Ijslandse landschap. Afgelopen zomer kon het duo de nieuwe plaat nog net voorstellen op Les Nuits Botanique.
 

Knaldrang

Ook nu staan de twee te springen om het podium op te klimmen. Om de honger tussendoor wat te stillen, geven ze schoolconcerten, en treden ze op voor livestreams, zowel in eigen land als daarbuiten. Zo waren ze te horen op het Resonanzen Festival in Saarbrücken, Duitsland en mochten ze een van de testoptredens geven in de Rockhal in Luxemburg, waar optredens van Loïc Nottet, Typh Barrow en Yes de komende maanden dan weer niet kunnen doorgaan.
 
Het alternatieve jazzlandschap in België is springlevend, dat bewijzen groepen als Dans Dans, Commander Spoon, Nordmann, STUFF., BeraadGeslagen, Black Flower, John Ghost … Stilaan kunnen we aan dat lijstje met succesverhalen ook Glass Museum toevoegen.

Meer Belgische muziek? Klik dan hier voor onze vorige artiest van de week: DIRK.!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top