Embiid, James, Jokic, Antetokounmpo, Lillard... wie wordt gekroond tot MVP?

Het reguliere seizoen van de NBA eindigt over twee maanden, net voor de playoffs beginnen. Dan blijven er nog een paar weken over voor de MVP-kandidaten om het verschil te maken. En dit jaar is de strijd spannend, zelfs als blessures in de weg zitten.

Gedurende het NBA seizoen vallen sommige spelers meer op dan anderen met individuele prestaties die hun team helpen succes te behalen. De beste van hen wordt aan het eind van het seizoen beloond met de titel van Meest Waardevolle Speler (Most Valuable Player, MVP). De laatste twee seizoenen is het de Griek Giannis Antetokounmpo die de prijs heeft gewonnen.
 
De "Greek Freak" heeft deze wedstrijd de laatste twee seizoenen echt gedomineerd, vooral omdat zijn ploeg het beste record in de competitie heeft. Maar dit seizoen is Milwaukee iets minder dominant in de Eastern Conference en staat het momenteel op de derde plaats achter de Sixers en de Nets. Maar Antetokounmpo moet nog steeds niet onderdoen met 28,3 punten, 11,5 rebounds en 6,4 assists gemiddeld. Hij zit bijna in de cijfers van vorig seizoen. Dus de Bucks hebben nog twee maanden om de controle over de conference terug te winnen en, waarom ook niet, hun speler naar een derde historische titel te brengen.

Embiid en Lebron favoriet... voor de blessures

Sinds het begin van het seizoen hebben de Sixers indruk gemaakt en lijken ze eindelijk in staat om voor de titel te spelen. Ze staan eerste in het Oosten en daarvoor mag Philadelphia Joel Embiid bedanken. Met 30 punten gemiddeld en de daarbij behorende percentages, waaronder 3 punten (42,2%!) alsmede 11 rebounds en 3 assists, was de Kameroener duidelijk favoriet. Was, omdat een blessure, de zoveelste in zijn carrière, dit momentum kwam onderbreken. Half maart werd de reus in zijn knie geraakt en ondertussen heeft hij al 15 wedstrijden gemist. Moeilijk dus om in de race te blijven als de terugkeer niet snel gebeurt.
 
LeBron James was ook een echte kanshebber met op zijn 36 jaar nog steeds hoge statistieken. Maar hij heeft enkele dagen geleden zijn enkel geblesseerd. En aangezien zijn terugkeer niet voor onmiddellijk is, slinken zijn kansen om de MVP te winnen. Maar de King heeft zeker een andere prioriteit, zoals een tweede opeenvolgende NBA-titel met de Lakers.
 

Nog een Europese titel?

En als een Serviër een Griek opvolgde in de lijst van winnaars? Nikola Jokic is sinds het begin van het seizoen erg goed, zowel in scoren (27 punten gemiddeld), passen (8,6) als rebounden (11). En na een gecompliceerde start van het seizoen, klimmen de Nuggets omhoog in het Westen. Als dit zo doorgaat, heeft de Joker alle kans om MVP genoemd te worden. Ook in het westen weer, kunnen we Damian Lillard niet vergeten. Dit kan zijn jaar worden, vooral omdat Portland in de race is voor de top 3. Individueel draagt hij zijn franchise met zijn punten en assists, hij weet hoe hij beslissend moet zijn en hoe hij moet toeslaan aan het eind van krappe wedstrijden.
 
Slechts 5 kandidaten? Wel nee! We kunnen nog altijd Kawhi Leonard vermelden, niet de meest spectaculaire speler, maar toch zeer effectief. Dan is er ook nog Luka Doncic, die een beetje consistentie mist, maar net als zijn team is hij in staat om verbazingwekkende prestaties neer te zetten, ondanks zijn jonge leeftijd. Tot slot is er James Harden, hoewel de manier waarop hij Houston verliet voor de Nets hem tegen zou kunnen spelen. Maar op het veld weet hij altijd te scoren en voegt hij goede assists toe.
 
Achter deze serieuze kanshebbers zullen andere spelers afhankelijk zijn van het record van hun team, zoals Donovan Mitchell, Stephen Curry, Kyrie Irving of Bradley Beal...
 
Volg de NBA op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in de optie All Sports van Proximus Pickx.

Basketbal

Bekijk alles
Top