Legendarische wedstrijden: het verbluffende Deportivo La Coruna leert AC Milan een lesje

Lang voordat Deportivo La Coruna door een diepe crisis ging die hen in de Spaanse derde divisie zou laten belanden, beleefde de club aan het begin van deze eeuw een gouden periode. In 2004 leverde de Galicische club zelfs een van de meest memorabele comebacks in de geschiedenis van de Champions League tegen AC Milan.

Tussen 1992 en 2004 wist Deportivo La Coruna zich tussen de betere clubs van Spanje te mengen. In die 12 jaar tijd won Deportivo zijn enige Spaanse landstitel (2000), twee Copa del Rey’s (1995 en 2002) en behaalde het vele Europese successen. In 2004 zullen de Galiciërs zelfs de halve finale van de Champions League bereiken dankzij een prestatie die even onwaarschijnlijk als historisch is tegen AC Milan.

Nadat ze met Juventus al een Italiaanse topclub voor de kiezen kregen, vond Depor met AC Milan nog een andere Italiaanse club op zijn weg. De titelhouder startte als favoriet in deze dubbele confrontatie tegen de Spanjaarden, die wel een te duchten ploeg hadden. Paolo Maldini, Kaká, Andrea Pirlo en anderen waren gewaarschuwd, maar werden al vroeg in de wedstrijd in San Siro verrast door de Uruguayaanse aanvaller Wálter Pandiani. De Italianen rechten de rug en wonnen thuis alsnog met 4-1, mede dankzij twee goals van Kaká.

Galicische furie

De troepen van Carlo Ancelotti waanden zich daardoor al in de volgende ronde en de terugmatch in Spanje leek een formaliteit te worden. Maar niets ging zoals gepland voor AC Milan. Vanaf het begin van de wedstrijd toonden de Italianen een zekere zenuwachtigheid. De fans maakten veel sfeer in het Riazor-stadion en zij geloofden in een stunt. Pandiani wist na amper vijf minuten doelman Dida al te verslaan en vanaf dan ging het mis voor de bezoekers.

Boegbeeld Juan Carlos Valerón verdubbelde nog voor de rust de voorsprong. Albert Luque bracht de thuisfans zelfs in extase, want hij zorgde voor de 3-0 en dat na amper 45 minuten spelen. Deportivo had de 4-1 zo al na één helft weten uit te wissen. AC Milan moest aan de bak in de tweede helft, maar Deportivo bleef de beste kansen krijgen. Het werd uiteindelijk zelfs nog 4-0.

Een bedevaart naar Compostela

Voor het eerst in de geschiedenis van de Champions League kwalificeerde een team zich na het dichten van een gat van drie goals. Een enorme vernedering voor de Italianen, die een jaar later tegen Liverpool een nieuwe ontgoocheling zullen ervaren op het kampioenenbal. Deportivo werd later uitgeschakeld door het FC Porto van José Mourinho, dat in dat seizoen de Champions League wist te winnen.

Na de uitschakeling van zijn team maakte coach Javier Irureta er een punt van om een nogal originele belofte na te komen. "Als we ons kwalificeren, ga ik te voet naar Compostela", zei hij tegen verslaggevers voor de terugwedstrijd tegen Milan, in de veronderstelling dat hij niet veel risico zou nemen. De weddenschap werd nageleefd, want net na de eindzege van de Portugezen op Monaco, begon de Baskische coach aan een tweedaagse reis om de 70 kilometer die La Coruña en Santiago de Compostela van elkaar scheiden af te leggen.

Fan van onze legendarische wedstrijdserie? Herbeleef ‘de schande van Nürnberg’ tussen Portugal en Nederland in 2006.

Voetbal

Bekijk alles
Top