Deze beroemdheden verlieten ons in maart

Muziek | In de maand die nu ten einde loopt, zullen vele sterren uit de wereld zijn verdwenen. Proximus Pickx neemt een kijkje naar enkele persoonlijkheden die het toneel voorgoed hebben verlaten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bunny Wailer

Op 2 maart ging de stem van Bunny Wailer voor altijd verloren. Hij was 73 jaar oud. Deze Jamaicaanse zanger en percussionist was een van de oprichters van de groep The Wailers met Bob Marley en Peter Tosh, die van reggae een wereldwijd fenomeen maakten.
 
Bunny Wailer was een charismatische figuur en werd nooit gezien zonder baard en hoed. Hij was een aanhanger van de principes van de Rastafarian religieuze beweging en speelde een beslissende rol in de ontwikkeling van die muzikale identiteit.
 
Na zijn succes met The Wailers lanceerde hij een solocarrière met het album 'Blackheart Man', dat nu wordt beschouwd als een klassieker in het genre. In de jaren 1990 ontving Bunny Wailer drie Grammy Awards, waaronder twee voor Reggae Album of the Year.

Roger Trigaux

Op 10 maart namen we afscheid van de Belgische muzikant Roger Trigaux. Hij werd 69 en overleed na jaren van slepende ziekte. Trigaux was vooral bekend voor zijn indrukwekkende gitaarspel, maar waagde zich soms ook aan de toetsen.
 
Eind jaren ’60 startte Trigaux in zijn ééntje met het spelen van rockmuziek. Enkele jaren later ontmoette hij Daniel Denis, Guy Segers en Claude Deron waarmee hij uiteindelijk in 1974 Univers Zero oprichtte. De progressieve rockband was gekend voor zijn donkere, zware en uitdagende muziek. Een genre dat in rechtsreeks contrast stond met de disco en punk uit die tijden.
 
In 1979 besloot Trigaux zijn eigen band op te richten: Present. De rockgroep werd nooit bekend bij het grote publiek, maar kon op veel lof rekenen binnen de Rock in Opposition-beweging: een collectief van progressieve bands die zich verenigden in hun weerstand tegen de muziekindustrie die hun muziek weigerde te erkennen.
 

Jos Van Gorp

Op 12 maart overleed de geliefde Belgische acteur, regisseur en dramaturg Jos Van Gorp. Hij was vooral bekend van zijn rollen in oer-Vlaamse series zoals ‘Lili en Marleen’ en ‘Familie’. In die laatste vertolkte de rol van graaf Ghislain de Rixart de Waremme, de vader van Trudy.
 
Zijn rol in ‘Familie’ lag bij zijn overlijden al twintig jaar in het verleden, maar de volledige cast en VTM zelf zijn in diepe rouw na het verliezen van hun collega en vriend. Andere kleine rollen waarvan je Van Gorp kon kennen, speelde hij in ‘De Kotmadam’, ‘Wittekerke’, ‘Spoed’ en ‘Samson & Gert’.

De acteur werd 82 jaar en sliep rustig thuis in. Zijn lichaam is, volgens zijn wens, aan de wetenschap geschonken.

Bertrand Tavernier

De Franse regisseur overleed op 25 maart op 79-jarige leeftijd. Als groot man van de Franse cinema maakte hij meesterwerken als 'Coup de Torchon', 'L.627' of 'L'horloger de Saint-Paul'. Bertrand Tavernier, geëngageerd en eclectisch, was gepassioneerd door maatschappelijke onderwerpen in historische of hedendaagse films, met een wetenschap van dialoog. Hij was ook degene die de filmcarrière van acteurs als Philippe Noiret of Jean Rochefort een impuls gaf.
 
Erkend in het buitenland, hebben zijn films verschillende prijzen gewonnen: de Louis-Delluc Prijs voor 'L'horloger de Saint-Paul', Oscarnominatie voor 'Coup de torchon', BAFTA voor beste buitenlandse film voor 'La vie et rien d'autre', Gouden Beer in Berlijn voor 'L'appât' en, tenslotte, een Gouden Leeuw in Venetië voor zijn hele carrière.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top