De Belgen hadden het niet onder de markt, maar kwamen met één punt terug uit Praag na een wedstrijd die eindigde in een 1-1 gelijkspel. België kon opnieuw rekenen op Romelu Lukaku om de nederlaag op de tweede speeldag van de WK-kwalificatiewedstrijden te vermijden.
De Belgen begonnen zaterdag als grote favoriet aan de wedstrijd, maar al snel bleek dat de Tsjechen geen hapklare brok waren. De thuisploeg moest het, net als de Belgen, zonder de spelers doen die in Duitsland actief zijn. Zij mochten vanwege reisbeperkingen in verband met de Covid-19-pandemie niet naar Tsjechië afzakken. De Tsjechen namen ondanks de afwezigheid van een aantal sterkhouders de match al snel in handen en ze creëerden meerdere mogelijkheden. Michael Krmencík, die door Club Brugge wordt uitgeleend aan PAOK Saloniki, trof in de eerste helft zelfs de paal.

In de tweede helft kreeg Lukáš Provod veel te veel ruimte van de Belgische defensie en hij wist met een rake knal de 1-0 op het bord te zetten. Tegen Wales kwamen de Belgen ook al op achterstand. Ook deze keer kwamen de Belgen terug in de wedstrijd. Kevin De Bruyne lanceerde Romelu Lukaku en die omspeelde zijn tegenstander en trof via de doelman raak: 1-1. De Bruyne trof nadien nog de paal, maar Tsjechië zag een schot nog op de lat stranden en Toby Alderweireld redde een bal net voor de lijn. Al bij al was het gelijkspel nog een goed resultaat voor de Rode Duivels, die Lukaku nog maar eens mochten bedanken.

Een reddingsboei voor de verdediging

Lukaku kende geen makkelijke avond. De pressing van de Tsjechen bracht de nationale ploeg duidelijk in de problemen, waardoor ze niet in hun normale spel kwamen. In plaats daarvan gebruikten de mannen van Roberto Martinez, vooral het verdedigende trio, lange ballen. Ze wilden geen enkel risico nemen door de hoge druk van de Tsjechen.

De lange ballen gingen bijna allemaal naar "Big Rom". Hij won weliswaar zeker niet al zijn duels, maar hij hielp zijn team nog steeds als hij dat wel deed. Doordat hij de bal af en toe kon bijhouden, kon België wat opschuiven. Lukaku kreeg in het verleden nog heel wat kritiek omdat hij met de rug naar de goal te vaak de bal verloor, maar de spits van Inter maakte veel progressie op dat vlak. Lukaku is daardoor ook een rustpunt geworden voor de defensie, die hij zo toch wat kan ontlasten.

Eén goede bal, één doelpunt

Een goede aanvaller heeft niet veel nodig om te scoren. Door zijn 59ste doelpunt in het Belgische shirt te scoren, bewees Lukaku dat hij tot deze categorie spelers behoort. Op het uur, goed bediend door De Bruyne, nam de voormalige Anderlecht-speler de bal goed mee en trof hij na een mooie actie raak. Romelu Lukaku wist in totaal 36 doelpunten te scoren in zijn laatste 31 optredens bij de Rode Duivels. Nu Axel Witsel en Eden Hazard onzeker zijn voor het EK, mag er in juni niets gebeuren met de centrumspits. Anders lijken de Belgen een kruis te mogen maken over hun EK-ambities.