Na enkele maanden van hevige strijd in het reguliere seizoen is het nu tijd voor de play-offs van het Europese kampioenschap League of Legends! Een ideaal moment dus om wat afstand te nemen en een blik te werpen op de verschillende krachten die er spelen. Wat mogen we verwachten in de eindfase van de Spring Split 2021?

De beste Europese League of Legends-teams streden gedurende de negen weken van het reguliere seizoen voor één van de zes beschikbare tickets voor de play-offs. Afgelopen weekend gingen de laatste wedstrijden van het seizoen door en dus kennen we de teams die kans maken op de voorjaarstitel!

Onze redactie vond dat een beetje context over de verschillende ploegen en hun prestaties nodig was om zo goed mogelijk voorbereid deze play-offs in te duiken. Bovendien zullen we dit jaar drie Belgen aan het werk kunnen zien in de play-offs!

G2 Esports – Seed 1

Na de opvallende transfer van Fnatic-ster Rekkles naar de positie van AD Carry bij G2 Esports, verwachtten de waarnemers heel wat van het team. Aangekondigd als het Europese superteam dat het oude continent nodig had om zich op het internationale toneel te doen gelden, wist G2 te overtuigen. In totaal verloren de ninja’s maar vier wedstrijden. En daarvoor moesten de tegenstanders gebruikmaken van de individuele klasse in hun team.

We onderstrepen de prestaties van toplaner Wunder, die ons liet zien hoe uitgebreid zijn kampioenenpool is: hij gebruikte niet minder dan 12 verschillende kampioenen gedurende het seizoen, wat hem een van de meest veelzijdige spelers op zijn positie maakt. Rekkles toonde ons nogmaals zijn talent met kampioenen zoals Jhin, met wie hij 8 keer speelde en 7 keer won. Hij is de kampioen die de ploeg het meest gebruikt heeft tijdens het reguliere seizoen, en gezien zijn huidige staat van dienst is er geen twijfel dat we hem terug zullen zien tijdens de play-offs.

De integratie binnen G2 van Martin “Rekkles” Larssen, die van nature serieus is, zorgde bij het begin van het seizoen voor wat twijfels, maar het lijkt erop dat de mayonaise gepakt heeft tussen de Zweed en zijn teamgenoten. Sommigen kenden hem natuurlijk ook al, zoals midlaner Caps. De ninja’s zijn er dus in geslaagd de eerste plaats veilig te stellen en hebben een spot van first pick in deze eindboom. In de winner bracket zullen ze enkel Schalke 04 opzij moeten zetten om de halve finales te bereiken.

Rogue – Seed 2

Het tweede team dat zich kwalificeerde voor de play-offs is Rogue. Het team hield een nek-aan-nekrace met G2 Esports gedurende het hele seizoen, maar kon niet winnen van de competitieleider. Het onderlinge duel was in ieder geval wel een van de spannendste wedstrijden van het seizoen, die door de waarnemers van de scene als een echte knaller werd omschreven.

Rogue werd aan het begin van het seizoen beschreven als de ploeg om in de gaten te houden. Het team heeft die status bevestigd, tot op het punt dat het een van de dominante ploegen van dit voorjaarssegment is geworden. Een snelle blik op de KDA-ranglijst van de LEC-spelers is genoeg om de vastberadenheid van Rogue te begrijpen. Hoewel deze statistiek weinig strategische waarde heeft, is de aanwezigheid van drie Rogue-spelers (Larssen, Odoamne en Hans Sama) in de top vijf veelzeggend. Laatstgenoemde had een geweldig segment en bewees keer op keer dat hij een van de beste spelers op zijn positie in Europa is.

MAD Lions – Seed 3

MAD Lions veroverde de derde podiumplek na een reeks afwisselende prestaties. Na de wissel van Orome en Shadow door Armut en Elyoya tijdens het tussenseizoen lijkt het team wat moeite te hebben gehad om zijn ritme te vinden. Desondanks zijn de jonge rookies, die dat eigenlijk niet meer zijn, erin geslaagd zich een weg te banen door het reguliere seizoen ten nadele van enkele ploegen waarmee ze het wel knap lastig hadden.

Wij herinneren ons met name de super week-wedstrijd tegen G2, waarin het team het haalde van een tegenstander die hors categorie leek. De strategie om een deel van het team te behouden, om zo een zekere teamcohesie te behouden, en aan te vullen met nieuwe talenten lijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen. Zeker als we ons de geweldige sfeer herinneren binnen het team vorig seizoen.

Schalke 04 – Seed 4

Gillius en zijn collega’s hebben dit seizoen geen wonderen verricht, maar ze hebben de Duitse organisatie de hand boven het hoofd gehouden door de kwalificatie af te dwingen. Na een bevredigende start van het seizoen had het team van de vierde tot de zevende speeldag van het seizoen een zwarte periode met zeven nederlagen op rij. Gelukkig kon Schalke zich herpakken en zich plaatsen voor de play-offs.

Na de toevoeging van toplaner BrokenBlade van TSM in het tussenseizoen staat het team momenteel wel onder druk na de recente geruchten rond de doorverkoop van het LEC-slot door de Duitse organisatie, die de laatste tijd met grote financiële problemen kampt na een desastreus seizoen in de Bundesliga. De spelers zullen alles moeten geven om hun organisatie te bewijzen dat ze in staat zijn te presteren, zelfs op de meest gespannen momenten.

Fnatic – Seed 5

Het minste wat we kunnen zeggen is dat Fnatic dit seizoen een van de grootste desillusies in zijn geschiedenis heeft meegemaakt. Verzwakt door het vertrek van Rekkles, had het roster al zijn vertrouwen gesteld in Upset, de voormalige ADC van Astralis, en Nisqy, die Nemesis kwam vervangen na zijn teleurstellende prestaties op de Worlds 2020. Misschien is de huidige mix niet de juiste voor een organisatie die vroeger om de eerste plaats streed en nu op plek 5 staat.

Maar het meest verontrustende is niet de vijfde plaats, die, hoewel een beetje teleurstellend voor een toporganisatie zoals Fnatic, nog steeds een goed resultaat is. Wat nog alarmerender is, zijn de nederlagen van het vijftal tegen teams van een veel lager niveau. Zelfs wanneer Fnatic sterk staat, kan het team heel snel uit elkaar vallen. We rekenen er echter op dat de Belgen Gabriël “Bwipo” Rau en Yasin “Nisqy” Dinçer hun team zo ver mogelijk zullen brengen, en wie weet, de grote finale van dit voorjaarssegment zullen halen.

SK Gaming – Seed 6

SK Gaming, dat als zesde eindigde in het eindklassement, zette een prestatie neer die de verwachtingen van de waarnemers overtrof. Het team dat voornamelijk bestaat uit jonge rookies uit minder belangrijke regio’s, zoals Tynx, Jezu of onze landgenoot Blue, bewees dat het over het vereiste niveau beschikt om zich met de besten te kunnen meten, getuige deze 6e plaats.

Een negatieve statistiek en een die niet veel goeds voorspelt voor de eindfase: het enige play-offteam waartegen SK Gaming zijn beide wedstrijden kon winnen is MAD Lions. En het versloeg één keer Schalke 04. Een overwinning tegen reuzen als Rogue of G2 Esports lijkt daarom ingewikkeld, maar niet onmogelijk voor de jonge spelers. De enige manier om op een titel te hopen is om in de boom te klimmen door de verliezers van de bovenste bracket om beurten uit te schakelen. Eerste opdracht voor SK Gaming in de loser bracket: Fnatic.

Format:

De 6 gekwalificeerde teams zullen het tegen elkaar opnemen in een vrij klassieke boom. G2 Esports, in pole position, mocht zijn tegenstander kiezen. Het is Schalke 04 dat tegenover hen zal staan. MAD Lions zal dan weer Rogue moeten verslaan om hogerop te komen. Bij Fnatic en SK Gaming is er geen ruimte voor fouten. Beide ploegen zitten in de loser bracket en weten dat een nederlaag gelijk staat aan uitschakeling. Hun hoop op de titel vliegt op die manier weg… tot volgend jaar.

De play-offs zullen een speciaal tintje hebben voor de zes gekwalificeerde teams. Ze keren namelijk terug naar de studio’s in Berlijn om live te spelen en de community het best mogelijke entertainment te bieden. Je hebt nog slechts een paar uren om je voor te bereiden en helemaal klaar te zijn voor de ontknoping van de Spring Split. Vanavond begint de eerste round met de wedstrijd tussen Fnatic en SK Gaming. Startschot om 18u.

Copyright afbeelding: LoL Esports