De Jupiler Pro League nadert stilaan het einde van de klassieke fase. Er zijn nog drie wedstrijden te spelen en nog niet alle beslissingen zijn genomen. Deze 32e speeldag zou wel eens in meer dan één opzicht beslissend kunnen zijn.
Voorlopig staat nog maar één ding vast: Brugge speelt in de play-offs 1. Met 70 punten heeft Blauw-Zwart een voorsprong van 11 punten op de 5e plaats (Anderlecht) met nog drie wedstrijden te gaan. Wiskundig valt er niets meer te bespreken. Brugge zal proberen zijn voorsprong uit te breiden wanneer het afreist naar Kortrijk (zaterdag 3 april, 20u45).
 
Maar er kan nog veel gebeuren tijdens de 270 minuten die nog te spelen zijn. Alleen al in de play-offs 1 zijn er nog 6 teams die echt kunnen hopen op een van de drie overgebleven plaatsen. En voor de play-offs 2 is het nog meer open met 8 teams die alles zullen moeten geven om erbij te zijn. In feite is er een verschil van 10 punten tussen de 3e (Genk, 50 punten) en de 12e (Eupen, 40 punten). De rangschikking kan dus nog sterk veranderen.
 
Anderlecht onder druk
 
Anderlecht (49 punten, 5e) staat nog steeds achter op Oostende (49 punten, 4e) en Genk, nadat het net voor de interlandbreak Zulte-Waregem had verslagen. Dit is genoeg om hun hoop op een play-off-plek levend te houden en misschien zelfs een terugkeer naar Europa. Maar het programma van Paars-Wit is moeilijk, te beginnen met de wedstrijd van maandag 5 april (18u15)  tegen Antwerp.
 
Zelfs als het geen beslissende wedstrijd wordt, zal hij alleszins wel het verdere verloop bepalen. Een nederlaag zou Anderlecht uit de play-offs kunnen houden, terwijl een overwinning hen een betere kans zou geven om daar te geraken. De mannen van Vincent Kompany zullen gelijkmatiger moeten spelen dan in het verleden en de uitdaging van Lamkel Ze moeten aangaan. De Antwerpse aanvaller is in bijzonder goede vorm.
 
De druk op Anderlecht zal nog groter zijn aangezien de rechtstreekse tegenstanders minder beslissende wedstrijden hebben. Oostende neemt het op zaterdag 3 (16u15) op tegen Waasland-Beveren terwijl Genk (maandag 5 april, 13u30) naar OHL gaat.
 
Laatste kans voor Standard en Charleroi?
 
Verder op de ranglijst zijn Charleroi en Standard de twee Waalse clubs die nog een greintje ambitie koesteren. Respectievelijk 11e en 12e, liggen ze twee punten achter op de 8e plaats. Niet onoverkomelijk, maar beide teams hebben nog geen enkele van hun laatste vijf wedstrijden gewonnen. Op zondag de 4e ontvangt Standard Gent (18u15). Een directe concurrent die uitgeschakeld moet worden om te voorkomen dat het seizoen eindigt op 25 april na de bekerfinale. Charleroi daarentegen krijgt een Henegouwse derby voorgeschoteld wanneer ze spelen tegen Moeskroen (zondag 4, 20u45). Een wedstrijd die iets gemakkelijker is dan die van Luik, althans op papier.
 
In Wallonië zal Eupen zijn laatste kaart spelen voor een mogelijke play-off 2 kwalificatie. De Panda’s zullen moeten winnen in Zulte-Waregem (maandag 5, 16u) om de kloof met hun tegenstanders te dichten. Met Standard en Charleroi nog voor de boeg, zou een overwinning de sleutel tot hun kansen kunnen zijn.
 
Sint-Truiden tenslotte, onderaan de ranglijst, zal zich proberen te herpakken tegen Mechelen (zaterdag 3, 18u30). Cercle zal proberen om uit de rode zone te geraken wanneer het gastheer is van Beerschot (zondag 4, 13u30).
 
Het programma van de 32ste speeldag:
 
Zaterdag 3 april
Oostende – Waasland (live op Eleven Pro League 1 vanaf 15u55)
Sint-Truiden – Mechelen (live op Eleven Pro League 1 vanaf 18u25)
Kortrijk – Club Brugge (live op Eleven Pro League vanaf 20u40)

Zondag 4 april
Cercle – Beerschot (live op Eleven Pro League 1 vanaf 13u10)
Standard - Gent (live op Eleven Pro League 1 vanaf 17u45)
Sporting Charleroi – Moeskroen (live op Eleven Pro League vanaf 20u40)

Maandag 5 april
OHL – Genk (live op Eleven Pro League 1 vanaf 13u10)
Zulte-Waregem – Eupen (live op Eleven Pro League 1 vanaf 15u55)
Antwerp – Anderlecht (live op Eleven Pro League 1 vanaf 17u45)
 
Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen op de kanalen van de Eleven Pro League, beschikbaar in het Proximus Pickx All Sports-pakket.
 
De dienst Proximus Pickx biedt een nieuwe "interactieve" modus aan op zijn app (Android & iOS) en op het web. Dankzij deze nieuwe functie kan je, tijdens de uitzending van de verschillende wedstrijden, met één enkele klik de samenstelling van de teams ontdekken, de wedstrijdstatistieken analyseren of de geschiedenis van de wedstrijden tussen de twee clubs terugvinden. Maar bovenal kan je met de interactieve videospeler de mooiste acties van de wedstrijd direct herbeleven, met behulp van het digitale wiel rechts op het scherm. Dankzij deze nieuwe functies kun je de heldendaden van je favoriete team beleven zoals nergens anders.