6 Nations: Frankrijk struikelt tegen Schotland, Wales gekroond

Sport | De laatste wedstrijd van deze 2021 editie van 6 Nations, Frankrijk – Schotland, ging voor die eerste partij niet zoals gepland. Na vorige week Wales op de eindmeet te hebben verslagen, konden Les Bleus het toernooi nog steeds winnen. Maar dat droomscenario is niet uitgekomen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een week geleden voorkwam Frankrijk dat Wales de grand slam zou bereiken dankzij twee tries die op het allerlaatste moment van de wedstrijd werden gescoord. Een moedige overwinning waardoor de mannen van Fabien Galthié konden geloven dat ook zij het toernooi van 2021 konden winnen. Hoewel Wales zijn reis had beëindigd, had Frankrijk nog één wedstrijd te spelen, tegen Schotland, gisterenavond.
 
Om te winnen, wachtte hen een lastige opdracht. Enerzijds moesten Les Bleus winnen (de Schotten hadden er al twee gewonnen en twee verloren) maar vooral moesten ze met 21 punten winnen en daarbij de offensieve bonus (4 tries) in eigen zak steken. Nogal een uitdaging!
 
Nederlaag
 
In het Stade de France was het duidelijk: ze zouden bijzonder aanvallend moeten zijn om te proberen het toernooi voor het eerst sinds 2010 te winnen. Helaas, de eerste voorwaarde waaraan Les Bleus moesten voldoen, Schotland verslaan, werd niet vervuld: nederlaag 23-27.
 
De Fransen openden de score met een strafschop, maar het was hun tegenstander die de eerste try scoorde. In de eerste helft werd een kat-en-muisspel gespeeld en bij de pauze was de stand 13-10 in het voordeel van Frankrijk. Alles was nog mogelijk. Tot de Schotten in de tweede helft een versnelling hoger schakelden. Terwijl Frankrijk 10 nieuwe punten scoorde, scoorden de Schotten zelf 17 punten om de wedstrijd te winnen.
 
Wales gekroond, Italië hekkensluiter
 
Door deze overwinning van Schotland kan Wales het toernooi winnen en de trofee terugnemen die Engeland in 2020 had teruggewonnen. Het podium wordt, net als vorig jaar, aangevuld door Frankrijk (2e) en Ierland (3e) terwijl de Schotten als 4e eindigen. De Engelsen strandden amper op 5e plaats.
 
Onderaan in het klassement, zoals de afgelopen zes jaar, staan de Italianen. En voor het zesde jaar op rij eindigen ze hun toernooi met de weinig benijdenswaardige houten lepel, de ‘trofee’ die het team ‘beloont’ dat al zijn wedstrijden heeft verloren.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top